Ronde van Vlaanderen 2016 – Nieuwsoverzicht vrijdag Ronde van Vlaanderen 2016 – Nieuwsoverzicht vrijdag

Overmorgen is het zover: de honderdste editie van de Ronde van Vlaanderen. In België en in de rest van de wielerminnende wereld stijgt de spanning voor de hoogmis. Hieronder vind je de interessantste nieuwtjes van vandaag over ‘Vlaanderens Mooiste’.

Van Avermaet “weer 100%”, Kristoff bijna

De vrijdag voor de Ronde is zoals gebruikelijk de persconferentiedag. Ook bij BMC en Kathusha. Greg Van Avermaet is na zijn ziekte, waardoor hij de E3 miste, weer volledig hersteld. De Belg is dan ook erg ambitieus. “Met een podiumplek ben ik niet langer tevreden, alleen winst zal voor mij volstaan”, zei hij volmondig. Ook Alexander Kristoff wil winnen. Na een succesvolle Driedaagse De Panne voelde de Noor naar eigen zeggen “dat hij weer dicht aanleunt bij zijn vorm van vorig seizoen” toen hij in Oudenaarde onklopbaar was. Al geeft hij wel toe dat hij dit keer tekort zal schieten op de Vlaamse heuvels. “Sagan en Cancellara kan ik bergop nog niet volgen en ze zullen me na vorig jaar niet meer zomaar laten wegrijden. Ik weet nog niet hoe ik de koers zal aanpakken”, spraak de zwaargebouwde Noor de pers toe.

IAM mist mogelijk Devenyns

Dries Devenyns, die letterlijk op de Oude Kwaremont woont, moet mogelijk forfait geven voor zijn thuiskoers. Hij voelt zich al enkele dagen ziekjes en twijfelt of hij wel in Brugge kan starten. Een positief signaal is in elk geval dat hij vandaag met zijn teammaten het parcours mee kon verkennen. Devenyns zou een van de speerpunten zijn bij IAM Cycling. Zijn uitstekende parcourskennis komt in een klassieker als deze zeker van pas. Het Zwitserse team heeft met Heinrich Haussler, 16de in de E3, en Martin Elmiger, 10de in de vorige editie van de Ronde.

Outsider verwacht dochter

Het is geen geheim dat een renner beter presteert als het op privévlak op wieltjes loopt. Sep Vanmarcke kan dus met een goed gevoel aan de Ronde beginnen. Op Facebook postte de kopman van LottoNL-Jumbo dat hij en zijn vriendin Hanne een dochter verwachten in september. Twee maanden daarvoor zal het koppel bovendien trouwen. Wie weet levert het heugelijke nieuws hem wel het percentje extra energie dat nodig is om de Ronde van Vlaanderen te winnen.

https://www.facebook.com/sepvanmarcke/photos/a.239453519584104.1073741829.238378539691602/458521507677303/?type=3&theater

Topfavoriet verkent niet meer

Vandaag arriveerde Fabian Cancellara weer in België. De Zwitser verbleef enkele dagen thuis na zijn sterke prestaties in het tweeluik E3-Gent-Wevelgem. In tegenstelling tot veel collega’s als Greg Van Avermaet en Lars Boom was hij vandaag niet op het parcours te vinden. Cancellara verkiest rust boven een extra verkenning. De drievoudige winnaar kent de omloop immers als zijn broekzak.  Ploegleider Luc Meersman zal de finale nog eens met de auto afleggen en nuttige informatie doorspelen aan de kopman.

Team Sky en Astana mogen niet over scherprechters

De troepen van Michal Kwiatkowski en Lars Boom wilden vandaag nog een keer de slothellingen van de Ronde verkennen. Toen de renners aan de voet van de Oude Kwaremont kwamen, mochten ze echter niet verder rijden omdat het parcours er in alle gereedheid gebracht wordt. Wielertoeristen werd de toegang ontzegd, en omdat iedereen gelijk is voor de wet renners dus ook. Na een verhitte discussie met de politie beslisten de teams om naar de Koppenberg te fietsen. Maar de kasseien lagen er zo vettig bij dat de coureurs te voet naar boven moesten klauteren. De volgwagens raakten de Bult van Melden zelfs niet op. Zodra er geen voertuigen meer over de Koppenberg rijden, zal de heuvel steeds beter berijdbaar worden, zodat het zondag geen chaotisch boeltje wordt.