Overmorgen is het zover: dan eindigt het gespeculeer over de favorieten en het parcours van de Ronde van Vlaanderen. Zondag zien we wie het Vlaamse wielermonument nu echt op z’n palmares mag bijschrijven. Intussen speculeren we ook bij Cycling Story lustig voort.

De eerste drie namen zullen je bij de bookmakers weinig winst opleveren. Wie niet bang is van een risicovol gokje, zet misschien best in op een andere naam uit onze top 10, of wie weet zelfs op een renner uit ons outsiderlijstje.

1. Fabian Cancellara (35, Trek-Segafredo)

Fabian Cancellara is ook op z’n 35ste nog topfavoriet voor de Ronde van Vlaanderen. De Zwitser won de Strade Bianche en maakte nadien verder indruk in Vlaanderen. In de E3 Harelbeke had hij pech net op een zeer slecht moment en kon daardoor nooit echt aanspraak maken op de zege, maar de manier waarop hij terug naar de kop van de koers stoomde, was ronduit impressionant. In Gent-Wevelgem forceerde hij op de Kemmelberg de definitieve ontsnapping met Sagan en Vanmarcke. Toegegeven, aan de finish reed hij een vrij lusteloze sprint. In de Ronde komt de langere afstand en grotere zwaartegraad hem nog wat beter van pas. Op de lange Oude Kwaremont past de tegenstand maar beter op voor een aanval van de Beer van Bern, die er zijn vermogen perfect kwijt kan. Als er iemand solo kan aankomen in Oudenaarde, zal hij het zijn, desnoods vanaf de Paterberg.

2. Peter Sagan (26, Tinkoff)

Is de wereldkampioen verlost van zijn tweedeplaatsencomplex? Zijn overwinning in Gent-Wevelgem was in elk geval een opsteker. Op de Vlaamse heuvels lijkt Sagan de evenknie van Cancellara. In 2013 werd hij op de Paterberg losgeschud, maar heeft intussen drie jaar meer ervaring en maturiteit gekweekt. De Slowaak koerst intelligenter dan voorheen, maar vergat in de E3 Harelbeke voldoende suikers binnen te spelen en kreeg in de sprint met Kwiatkowski een hongerklop. Als hij dat kan vermijden in de Ronde en de kalmte van zijn sprint in Gent-Wevelgem bewaart, staat hij misschien nog wel een trapje hoger dan Cancellara. Sagan zou de vijfde wereldkampioen zijn die de Ronde wint.

3. Greg Van Avermaet (30, BMC Racing)

Vorige week kwam Van Avermaet nog net tekort toen Cancellara en Sagan het peloton uiteenrammelden. Hij keerde echter pas terug uit ziekte en voelde zich nog geen 100%. Een week later zou het alleen maar beter moeten gaan. Zijn sprint is intussen een echt wapen geworden. Zelfs Sagan moet het na een zware koers keer op keer afleggen tegen de Belg. Na de Omloop Het Nieuwsbad leek hij de topfavoriet te worden voor de Ronde. Enkele klassiekers later is dat idee bijgesteld, maar daar zal Van Avermaet niet om treuren. Als de kopman van BMC er na de Paterberg nog bij is, zitten zijn concurrenten in elk geval met een dik probleem.

4. Sep Vanmarcke (27, LottoNL-Jumbo)

Na een bijzonder sterke Gent-Wevelgem is Vanmarcke de eerste outsider achter het trio Cancellara-Sagan-Van Avermaet. De Belg van LottoNL-Jumbo was vorige zondag de drijvende kracht in de tweede waaier. Door zijn inspanningen keerde het tweede groepje terug. Die inspanning zal hij later in de koers wel bekopen denk je dan. Maar hij slaagde er wonderwel in om als enige mee te glippen met de krachtpasters Sagan en Cancellara op de Kemmelberg. Als hij relatief zuinig de finale van de Ronde van Vlaanderen kan aanvatten, zullen ze niet gauw van hem verlost zijn. Aan de finish is Vanmarcke bovendien ook niet traag.

5. Alexander Kristoff (28, Kathusha)

De Bonk van Stavanger lijkt weer in orde, getuige zijn ritoverwinning en knappe tijdrit in de Driedaagse De Panne. Vorig weekend leek het niets te worden met de Noor, maar nog geen week later behoort hij plots weer tot de favorieten. Zijn tegenstanders kunnen hem maar best niet meenemen naar Oudenaarde, want dan zij bijna zeker geklopt. Of de uittredende winnaar de vorm van vorig jaar te pakken heeft, valt te betwijfelen, maar zijn sprint is wel meer dan in orde. Toch vrezen we dat als de grote kanonnen de registers openen, Kristoff toch eens zal moeten passen. De keuze tussen anticiperen of afwachten zal niet eenvoudig zijn voor de Noor.

6 t/m 10. Zdenek Stybar (30, Etixx-Quick Step), Michal Kwiatkowski (25, Team Sky), Geraint Thomas (29, Team Sky), Tiesj Benoot (22, Lotto-Soudal), Niki Terpstra (31, Etixx-Quick Step)

In de Strade Bianche oogde Stybar veelbelovend, maar in de Vlaamse klassiekers kon hij nog niet echt meedingen voor een zege. De vraag is echter of we de ware kracht van de Tsjech al gezien hebben. In de E3 Harelbeke kende hij net als Cancellara pech. Hij was de enige van de achtervolgers die kon meeglippen met de Zwitser. In Gent-Wevelgem verzeilde hij in de tweede waaier en moest met Vanmarcke ettelijke kilometers tegen de wind inbeuken om terug te keren. Op de Kemmelberg kwam hij letterlijk tien meter te kort om met de toppers naar de finish te rijden.

Michal Kwiatkowski blijft een vreemde vogel. Als je hem niet op het hoogste podiumtrapje verwacht, staat hij daar plots, zoals in de E3 Harelbeke. Vaak als je hem wel vooraan verwacht, stelt hij teleur. Benieuwd of hij dat imago in de Ronde kan keren. De Poolse ex-wereldkampioen zal wellicht niet wachten op de laatste lus om een aanval op te zetten.

Kwiatkowski krijgt met Geraint Thomas in elk geval een sterke medekopman naast zich. Voor Thomas is de Ronde de enige Vlaamse klassieker die hij dit jaar betwist. Hij gaf vroegtijdig op in de Ronde van Catalonië, met maar één doel voor ogen: winnen in Oudenaarde. Ook hij zal wellicht willen anticiperen. Team Sky en Etixx-Quick Step worden misschien wel bondgenoten in deze klassieker.

Tiesj Benoot is amper 22 jaar en zit nu al in het kransje van de favorieten. Zelf denkt hij dicht bij de zege te zullen komen. Om de explosieve aanvallen van Cancellara en Sagan te beantwoorden, komt hij allicht nog net tekort. Maar een piepjonge renner als Benoot zal al sneller wat ruimte krijgen van de topfavorieten vergeleken met een Kwiatkowski of andere Terpstra’s.

Als Nederland na dertig jaar nog eens de Ronde wil winnen, moet het waarschijnlijk weer van Niki Terpstra komen. Hij lijkt zeker in orde, maar komt bergop duidelijk tekort op de toppers. Vorig jaar koos hij vroegtijdig het hazenpad met een demarrage op de Kluisberg. Waarschijnlijk zullen veel concurrenten dat risico niet opnieuw willen nemen. Toch zal het de enige mogelijkheid zijn voor de Nederlandse kampioen om dit monument te winnen. Vermoedelijk focust hij net iets meer op Parijs-Roubaix.

Outsiders: Tom Boonen (35, Etixx-Quick Step), Lars Boom (30, Astana), Edvald Boasson Hagen (28, Dimension Data), Luke Rowe (26, Team Sky), Stijn Vandenbergh (31, Etixx-Quick Step)

Tom Boonen blijft in elke Vlaamse koers waar hij start een outsider. Op de bergjes schiet hij tekort, maar in de Ronde won al vaker een renner die bergop het onderspit moest delven en in de sprint iedereen het nakijken gaf. Vorig weekend behaalde Boonen geen grootse uitslag, maar reed toch op een aanvaardbaar niveau. Na zijn doodsmak in Abu Dhabi is het überhaupt een mirakel dat hij dat niveau al haalt.

Lars Boom is de tweede Nederlandse hoop. In de Driedaagse De Panne trainde hij nog stevig bij. Benieuwd of het volstaat om dit weekend voor een verrassing van formaat te zorgen. Datzelfde geldt voor Luke Rowe die in de openingsrit van de Driedaagse sterk voor de dag kwam. Stijn Vandenbergh is nog zo’n renner die de finale mee kan kleuren. Twee jaar geleden werd hij vierde. Om te winnen zal hij echter een solo moeten opzetten, want weinig renners sprinten trager dan de boomlange Belg. Tot slot moeten we ook rekening houden met Edvald Boasson Hagen. Superdagen heeft de Noor maar zelden in een seizoen, maar als zondag zo’n dag is, raak je niet zomaar van hem af.

Joker: Arnaud Démare (24, FDJ)

Arnaud Démare is onze joker. Als winnaar van Milaan-San Remo krijgt hij het kopmanschap bij FDJ. De voorbije seizoenen reed hij twee keer top 25 in de Ronde van Vlaanderen. In Gent-Wevelgem won hij de sprint van het achtervolgende peloton voor de vijfde plaats. Ook voor de Ronde mag je hem zeker niet uitvlakken voor een mooie ereplaats. Maar winnen? Dat zal voor Démare bijna een utopie zijn.

De favorieten voor de Ronde van Vlaanderen 2016 volgens Cyclingstory:

***** Fabian Cancellara

**** Peter Sagan, Greg Van Avermaet

*** Alexander Kristoff, Sep Vanmarcke, Zdenek Stybar

** Michal Kwiatkowski, Niki Terpstra, Tiesj Benoot, Geraint Thomas

* Tom Boonen, Lars Boom, Edvald Boasson Hagen, Luke Rowe, Stijn Vandenbergh

Joker: Arnaud Démare