Ronde van Vlaanderen 2016 – Parcours Ronde van Vlaanderen 2016 – Parcours

Het parcours van de Ronde van Vlaanderen is dit jaar een ode aan de 99 voorgaande edities. De renners passeren aanvankelijk allerlei dorpen die een rol speelde in de geschiedenis van de Ronde. Pas daarna barst de finale los. Het tweeluik Oude Kwaremont-Paterberg is voor de vijfde keer de scherprechter. 

Na de start in Brugge trekt het peloton naar Torhout, de geboortestad van Karel Van Wijnendaele, stichter van de Ronde van Vlaanderen. Dit jaar is er geen uitgesproken ‘Dorp van de Ronde’, maar in het parcours is er wel aandacht voor de 100-jarige geschiedenis van de klassieker. Via Roeselare, waar het bekende Wielermuseum gevestigd is, gaat het naar de dorpen Kanegem en Aarsele. Door het aangepaste begin is de koers negen km korter vergeleken met een jaar geleden.

In Kanegem werd tweevoudig Rondewinnaar Briek Schotte, bijgenaamd de ‘Laatste Flandrien’, geboren. In 2004 overleed hij nota bene op de dag van de Ronde van Vlaanderen. In Aarsele woont Roger Decock, met bijna 89 jaar de oudste nog levende winnaar van de Ronde (in 1952). Voor de honderdste editie wil organisator Flanders Classics de ‘Helden van de Ronde’ nog eens in de bloemetjes zetten. Samen met alle nog levende renners die ooit een podiumplek behaalden in de Ronde zal Roger Decock geëerd worden tijdens een groots persmoment.

Na het uitgebreide eerbetoon aan de historiek van de Ronde van Vlaanderen is er, met nog ruim 160 km voor de boeg de eerste doortocht door aankomstplaats Oudenaarde. De eerste helling is dit jaar meteen een scherprechter: de Oude Kwaremont. Vorig seizoen was dat de Tiegemberg, maar die zit nu niet in het parcours. Daardoor telt de wedstrijd dit jaar 18 hellingen, één minder dan in 2015. Na de Kwaremont is het parcours nauwelijks gewijzigd. Enkel de aanloop met drie kasseistroken naar de Molenberg, de vijfde helling, werd lichtjes aangepast door wegenwerken. De derde strook, de Holleweg, werd vervangen door de Jagerij.

Op ruim 100 km van de finish scheuren de renners over de Paddestraat en de Haaghoek, wellicht de twee bekendste kasseistroken in Vlaanderen. Vijftig kilometer verder breekt de finale echt open. Na een tweede keer de Oude Kwaremont volgt onmiddellijk de Paterberg. Als er daar nog geen afscheiding is in het peloton zal dat op de steile Koppenberg zeker wel het geval zijn. Van een recuperatiemoment is dan nog nauwelijks sprake.

Na het traditionele drieluik Mariaborrestraat (kasseistrook), Steenbeekdries en Taaienberg moeten de renners in Ronse de Kruisberg overwinnen. Wie daarna nog relatief frisse benen heeft, mag zijn duivels ontbinden bij laatste passages op de Oude Kwaremont en de Paterberg. Dertien km later weten we wie de honderdste Ronde van Vlaanderen op z’n palmares mag zetten.

De lange Minderbroedersstraat in Oudenaarde is voor de vijfde keer het toneel voor de aankomst. Sinds de nieuwe finale in 2012 is het nog maar één keer gebeurd dat een renner solo over de meet kwam. Cancellara slaagde daarin in 2013 toen hij Sagan losschudde op de Paterberg. Het is niet uitgesloten dat de Zwitser die prestatie kan herhalen in zijn laatste Ronde van Vlaanderen.