Nog drie dagen voor de honderdste editie van de Ronde van Vlaanderen van start gaat. In België en in de rest van de wielerminnende wereld neemt de spanning voor de hoogmis toe. Hieronder vind je onze derde reeks korte nieuwsberichten over ‘Vlaanderens Mooiste’.

60 nationaliteiten aan start van Ronde voor wielertoeristen

Zaterdag mogen 16.000 wielertoeristen hun Ronde van Vlaanderen betwisten. 6.985 onder hen komen uit België, voor het eerst in de geschiedenis zijn de niet-Belgen in de meerderheid. Nederland staat tweede in de nationaliteitsranking met 3.300 deelnemers. Groot-Brittannië (2.300 deelnemers) vervolledigt het podium. Ruim vijfduizend fietsers wagen zich aan de langste afstand van 227 km. De meerderheid kiest er echter voor om ‘enkel’ de laatste 129 km te rijden. In totaal verschijnen zestig verschillende nationaliteiten aan de start. Ze komen werkelijk uit alle hoeken van de wereld: van Hong-Kong over Afghanistan en Zimbabwe tot Venezuela.

Zieke kopmannen bij Cannondale

Volgens Jack Bauer ligt bijna de volledige klassieke ploeg van Cannondale in de ziekenboeg. In Gent-Wevelgem haalde zelfs geen enkele van de renners de finish. Griep en voedselvergiftigingen teisteren het team. Matti Breschel werd ingelijfd als nieuwe leider in de klassiekers, maar door ziekte moest de Deen vroegtijdig de Driedaagse De Panne-Koksijde verlaten. Ook Sebastian Langeveld voelde zich deze week niet lekker. Beide speerpunten zijn intussen voldoende hersteld om zondag te koersen, maar dat ze in topconditie aan de start verschijnen, lijkt onwaarschijnlijk.

Etixx-Quick Step maakt sterrenformatie bekend

Het klassieke voorjaar is tot dusver uitgedraaid op een grote teleurstelling voor het Belgische topteam. Een zege in Oudenaarde zou natuurlijk veel goedmaken. Potentiële kopmannen zijn er meer dan genoeg: Tom Boonen, Niki Terpstra en Zdenek Stybar. En wat dan met Stijn Vandenbergh en Matteo Trentin? Tony Martin, Iljo Keisse en Nikolas Maes zullen de toppers naar de finale moeten begeleiden of – wie weet – meeglippen in een ontsnapping. Op papier is Etixx de sterkste ploeg, maar toch zal anticiperen het codewoord worden. Als ze met Cancellara of Sagan naar de scherprechters trekken, zijn Terpstra en co wellicht gezien. Gelukkig voor het team-Lefevere wint niet zelden een outsider in ‘Vlaanderens Mooiste’.

De Ronde denkt aan Antoine Demoitié en Daan Myngheer

Na 25 km koers passeert het peloton in Hooglede, het geboortedorp van Daan Myngheer, die deze week overleed door hartfalen. De kerk wordt versierd met een foto van de overleden jonge renner. Wedstrijddirecteur Wim Van Herreweghe zal er even halt houden om samen met ex-renner Peter Van Petegem bloemen neer te leggen. Of de renners er iets speciaals doen, is nog onduidelijk. Mogelijk hangt dat af van de wedstrijdsituatie na 25 km. Ze zullen in ieder geval op de hoogte gebracht worden van de plechtigheid via de oortjes.

Vorig weekend overleed ook de 25-jarige Antoine Demoitié na een val en een daaropvolgende aanrijding met een motor. Op het startpodium in Brugge zullen de ploegmaats van de jonge Belg bij Wanty-Groupe Gobert een T-shirt dragen met de hashtag #RideForAntoine. Op de fietsen van de renners staat dezelfde boodschap. De Ronde van Vlaanderen is de eerste koers voor het team sinds het overlijden van renner.