Nog vijf dagen voor de honderdste editie van de Ronde van Vlaanderen van start gaat. In België neemt de spanning voor de hoogmis in sneltempo toe. Hieronder vind je enkele korte nieuwsberichten over de parel van de Vlaamse klassiekers.

Lotto-Soudal mist schaduwkopman

Jens Debusschere zal de Ronde van Vlaanderen niet kunnen betwisten. Gisteren bleek immers dat hij toch breukjes heeft opgelopen in zijn ruggenwervel nadat hij spectaculair overkop ging in Gent-Wevelgem. Aanvankelijk merkten de dokters enkel een hersenschudding, een kneuzing en schaafwonden op. Nu constateerde men alsnog enkele breukjes. De winnaar van Dwars door Vlaanderen, die na Tiesj Benoot schaduwkopman zou zijn bij Lotto-Soudal, moet meteen ook forfait geven voor Parijs-Roubaix.

Selectie BMC bekend

BMC is de eerste grote ploeg die zijn line-up officieel bekendmaakt. Greg Van Avermaet is uiteraard de kopman. Vorig weekend kwam hij nog net iets te kort op de Kemmelberg om mee te zijn met Sagan, Cancellara en Vanmarcke, maar daar zat zijn ziekte wellicht voor iets tussen. Na twee podiumplekken in de Ronde mag het eindelijk eens raak zijn voor de winnaar van de Omloop het Nieuwsblad. Van Avermaet wordt gesteund door een internationaal gezelschap van tempobeulen: de Italianen Daniel Oss en Manuel Quinziato, de Amerikaan Taylor Phinney, de Zwitsers Stefan Küng en Michael Schär, de Luxemburger Jempy Drucker en de Duitser Marcus Burghardt.

Eerste kampeerders langs parcours

Gisteren, vijf dagen voor de Ronde, arriveerden de eerste kampeerders langs het parcours. Aan de voet van de Paterberg, de slothelling. West-Vlamingen Johan Ceule en Marc Debaveye en hun echtgenotes zijn elk jaar de eerste Ronde-kampeerders. De honderdste editie wilden de twee koppels zeker niet laten schieten. Wie de Ronde vanop de eerste rij wil volgen, moet er dus vroeg bij zijn.

Rondeweer

Belgiës bekendste weerman, Frank Deboosere, geeft dagelijks een update op z’n website over de weersverwachting voor komend weekend in Vlaanderen. Voorlopig verwacht hij een warme editie met maxima tot 17 graden. Het lijkt echter geen zonnige Ronde te worden. In de finale van de koers zou het zelfs kunnen regenen. Hier kan je de dagelijkse update lezen: www.frankdeboosere.be/temp/rondeweer.php

Koning komt toch niet

De Belgische koning Filip zal de finish van de honderdste Ronde van Vlaanderen slechts op televisie volgen. Nochtans was er gepland dat hij aan de aankomststreep in Oudenaarde zijn opwachting zou maken. Door de terreuraanslag op Brussels Airport en een metrostation stuurt de koning zijn kat. De stad Oudenaarde had een plan opgesteld met de lokale politie om de veiligheid van de koning te vrijwaren, maar dat is nu dus niet nodig.