Michal Kwiatkowski (Team Sky) heeft de E3 Harelbeke op zijn naam geschreven. De Pool wist de mini-versie van de Ronde van Vlaanderen te winnen door wereldkampioen Peter Sagan (Tinkoff) compleet te verrassen in een sprint-a-deux. Sagan werd dus nog maar eens tweede. Ian Stannard was de snelste coureur in de achtervolgende groep en maakte het succes voor Team Sky compleet.

Jürgen Roelandts opende namens Lotto Soudal de debatten op de Taaienberg. Op 70 kilometer van de meet werd daarmee al het kaf van het koren gescheiden. De fraaie elitegroep trok verder, want bijna alle grote namen waren op de afspraak. Fabian Cancellara (Trek-Segafredo) was ook mee, maar viel kort later weg door een kapot versnellingsapparaat. De Zwitser moest lang wachten op een nieuwe fiets en liep meer dan een minuut achterstand op.

Cancellara, drievoudig winnaar van de E3 Harelbeke, begon toch vol goede moed aan de achtervolging. Spartacus toonde direct zijn kracht door diverse groepjes te passeren op de Eikenberg. Twee ploegmaats offereden zich op en wisten het verschil te halveren. Op de Paterberg en Oude Kwaremont was Cancellara echter op zichzelf aangewezen, want van enige metgezel Zdenek Stybar (Etixx-Quick Step) hoefde hij geen hulp te verwachten. Etixx-Quick Step was met drie renners namelijk hofleverancier in de kopgroep.

Desondanks naderden zij de voorste groep, waarna Jasper Stuyven zich voor kopman Cancellara uit liet zakken om het laatste gat dicht te rijden. Stuyven, winnaar van Kuurne-Brussel-Kuurne, toonde andermaal zijn uitstekende vorm en slaagde in de opdracht. Het duo van Trek-Segafredo nam nog drie renners mee in hun kielzog, waardoor we op ruim 30 kilometer van de finish vijftien leiders kregen.

Lang bleef deze kopgroep niet bijeen. Michal Kwiatkowski, wereldkampioen in 2014, trok flink door op de Karnemelkbeekstraat en alleen regerend wereldkampioen Peter Sagan kon hem volgen op de voorlaatste helling. Het zou de bepalende fase in de koers blijken. Het gat liep immers snel op tot 35 seconden en de mannen van Etixx-Quick Step konden het goed samenwerkende duo niet meer terughalen.

De twee wereldkampioenen trokken samen naar de meet om de strijd in de spurt te beslissen. Kwiatkowski kwam in de laatste rechte lijn uit de rug van Sagan en laatstgenoemde werd compleet verrast door deze aanzet. Kwiatkowski pakte meteen enkele fietslengtes, wat ruimschoots genoeg was om te zegevieren in deze 60e editie.

Lars Boom (Astana) sprintte elf seconden later mee om de ereplaatsen en werd op plaats de beste Nederlander.

Uitslag E3 Harelbeke 2016: