Milaan-San Remo heeft met Arnaud Démare (FDJ) een zeer verrassende winnaar gekregen. De 24-jarige Fransman beschikte na bijna 300 kilometer over het beste eindschot van een nog omvangrijke groep. Ben Swift (Team Sky) en Jürgen Roelandts (Lotto Soudal) maakten na een ontregelde sprint de surprise nog groter door de overige twee podiumplaatsen te claimen.

La Primevera kende na het startschot in Milaan de traditionele lange aanloop. Onze landgenoot Maarten Tjallingii (LottoNL-Jumbo) maakte voor het derde jaar op rij deel uit van de vroege vlucht, net als zijn metgezellen Matteo Bono (Lampre-Merida) en Jan Barta (Bora-Argon 18). Zij hadden het gezelschap van acht renners: Gediminas Bagdonas (AG2R La Mondiale), Serghei Tvetcov (Androni Giocattoli-Sidermec ), Mirco Maestri (Bardiani-CSF), Adrian Kurek (CCC Sprandi Polkowice), Roger Kluge (IAM Cycling), Samuele Conti (Southeast-Venezuela), Andrea Peron (Novo Nordisk) en Marco Coledan (Trek-Segafredo).

De elf avonturiers kregen een maximale voorsprong van 11 minuten, maar op 25 kilometer van het einde was hun lied uitgezongen op de flanken van de Cipressa. Giovanni Visconti (Team Movistar) en Ian Stannard gingen er bij de samensmelting vandoor en kwam met tien tellen voorsprong boven op de voorlaatste klim. Het duo kreeg na de afdaling vervolgens het gezelschap van Daniel Oss (BMC Racing Team), Fabio Sabatini (Etixx-Quick-Step) en Matteo Montaguti (AG2R La Mondiale). Voor de voet van de Poggio werden zij echter gegrepen door het nog grote peloton.

Op de fameuze Poppio (3,7 kilometer à 3,7%) bleef het verwachte spektakel lang uit. Pas in het laatste gedeelte kwamen er speldenprikjes van Andrea Fedi (Southeast-Venezuela) alsmede Tony Gallopin (Lotto Soudal). De Pool Michael Kwiatkowski (Team Sky) sloeg met zijn demarrage wel een gat. De wereldkampioen van 2014 kwam solo boven, waarna hij dankzij zijn capaciteiten als meesterdaler de minieme voorsprong handhaafde in de bochtige afzink.

Eenmaal beneden begon Kwiatkowski met een marge van vijf tellen aan de laatste twee kilometer. Fabian Cancellara (Trek-Segefredo) legde zijn kaarten op tafel en reed met Matteo Trentin (Etixx-Quick Step) in zijn wiel in één ruk naar de koploper toe. Cancellara zette zijn indrukwekkende krachtsinspanning echter niet door toen de rest van het peloton ook weer aansloot. Edvald Boasson Hagen (Team Dimension Data) profiteerde van een moment van aarzeling na de samensmelting en reed samen met de attente Greg Van Avermaet (BMC Racing Team) onder de rode vod door.

De pure sprinters wilden zich niet in de luren laten leggen en onder aanvoering van Fernando Gaviria (Etixx-Quick Step) kwam alles op 300 meter van de streep weer samen. Het toptalent Gaviria zat perfect gepositioneerd om op zijn 21e voor een sensatie te zorgen tijdens zijn debuut, maar de rappe Colombiaan tikte het achterwiel van Van Avermaet aan en kwam ongelukkig ten val. Wereldkampioen Peter Sagan (Tinkoff) moest hem ontwijken en was ook uitgeschakeld voor de overwinning.

Jürgen Roelandts niet, want de Belg ging direct de eindspurt van ver aan. Arnaud Démare kwam er door het midden van de weg nog over en boekte de grootste overwinning uit zijn loopbaan. De Brit Ben Swift legde beslag op de tweede plaats voor Roelandts. Nacer Bouhanni (Cofidis) viel net buiten het podium en sloeg van ontgoocheling bijna zijn stuur doormidden. De Fransman zat in volle sprint naast zijn landgenoot Démare en leek zelfs de meeste snelheid te hebben. Bouhanni zag zijn droom echter in rook opgaan door een haperend schakelapparaat en werd vierde.

Tom-Jelte Slagter (Cannondale) was op plaats veertien de beste Nederlander in de uitslag.

Uitslag Milaan-San Remo 2016: