Tirreno-Adriatico 2016 – Uitslag etappe 6 Tirreno-Adriatico 2016 – Uitslag etappe 6 © Tim van Hengel

Greg Van Avermaet (BMC Racing Team) heeft de macht gegrepen in de zesde rit van de Tirreno-Adriatico. De Belg vloerde wereldkampioen Peter Sagan (Tinkoff) net als in de Omloop Het Nieuwsblad in een beklijvende sprint op een licht hellende aankomst. Van Avermaet nam door zijn machtige eindschot ook de leiderstrui over van de Tsjech Zdenek Stybar (Etixx-Quick Step).

De koninginnenrit met vijf zware cols werd gisteren niet verreden vanwege de sneeuw op het parcours en dus mochten de hoog geklasseerde klassiekerspecialisten plotseling beginnen te denken aan een onverwachtse eindzege. In de zesde etappe werd, na een dagje rust, deze kans met beide handen gegrepen door Van Avermaet en co.

Op 22 kilometer van de aankomst passeerden de renners voor het eerste maal de finishlijn in Cepagatti en hier waren interessante bonificatieseconden te verdienen. Sagan pakte de volle buit voor Van Avermaet. Daniele Bennati, een ploegmaat van Sagan, sprokkelde het laatste secondje. Zij trokken verrassend door na de tussensprint en kregen nog het gezelschap van vijf man: leider Zdenek Stybar, Fernando Gaviria, Matteo Trentin (allen Etixx-Quick Step), Oscar Gatto (Tinkoff) en Michal Kwiatkowski (Team Sky).

Het achttal reed onder aanvoering van de twee trio’s vooraan volle bak verder. Het peloton werd op 30 tellen achterstand gezet en ondanks een klopjacht moesten zij hun hoofd buigen voor de ijzersterke kopgroep. Na twee lokalen omlopen over het heuvelachtige parcours bleven er vooraan vier renners over voor de beslissende eindspurt. Kwiatkowski ging van ver aan, maar Sagan en Van Avermaet kwamen overtuigend over hem heen. Van Avermaet wachtte vervolgens op het juiste moment om zijn ultieme ‘jump’ te plaatsen en wist zo Sagan te verslaan na een zeer spannend duel.

Morgen wordt de 51e Tirreno-Adriatico in San Benedetto del Trento afgesloten met een biljartvlakke tijdrit over 10 kilometer. Van Avermaet verdedigt dan een marge van zeven seconden op Stybar, terwijl Sagan acht tellen goed moet maken.

Uitslag etappe 6 – Tirreno-Adriatico 2016: