Parijs-Nice 2016 – Uitslag etappe 7 Parijs-Nice 2016 – Uitslag etappe 7

Geraint Thomas (Team Sky) is de winnaar geworden van de 74e Parijs-Nice. De Brit hield na een bloedstollend spannende slotrit Alberto Contador (Tinkoff) vier seconden achter zich. Richie Porte (BMC Racing Team) bezette met een achterstand van twaalf seconden de laatste plaats op het podium. Tim Wellens (Lotto Soudal) ging in Nice met de ritzege aan de haal.

Thomas veroverde gisteren de leiderstrui en had voor aanvang van de beslissende bergrit een marge van 15 seconden op Contador. De Spanjaard wilde voor de derde keer de ‘Koers naar de zon’ op zijn palmares zetten en ging op 55 kilometer van de finish al vol in de aanval. Contador sloeg een gat van een minuut met Thomas op de voorlaatste van zes cols, maar Team Sky zette de situatie voor de voet van de Col d’Èze nog recht.

Contador bleef Thomas echter direct weer onder druk zetten en ook op deze col van de eerste categorie moest de leider zijn belangrijkste uitdager laten gaan. Porte ging mee in het zog van Contador en samen gingen zij in de afdaling met succes op zoek naar koploper Wellens, die vooraan solo over was gebleven van een oorspronkelijke kopgroep van 22 renners. Thomas volgde met nog 14 kilometer te gaan op een halve minuut van het trio en verloor daarmee de eindzege virtueel aan Contador.

Thomas had met Sergio Henao nog een ploegmaat bij zich en deze Colombiaan verrichte beulswerk voor zijn kopman. Onder leiding van Henao kwam Thomas seconde voor seconden dichterbij, waardoor er een zinderend secondespel ontstond. De Sky-mannen kregen in hun fanatieke jacht zelfs nog een helpende hand van metgezel Tony Gallopin (Lotto Soudal). Zij kwamen hierdoor tot bij een achtervolgende groep en kregen zelfs Contador en co. in het vizier bij het ingaan van de laatste drie kilometer.

De groep Thomas kreeg het gat niet meer gedicht, waardoor de drie koplopers mochten gaan sprinten voor de dagzege. Wellens beschikte duidelijk over het sterkste eindschot en zorgde voor een mooie Belgische overwinning. Contador pakte dankzij zijn tweede plaats nog zes bonificatieseconden. De Australiër Porte verdiende er vier en klom daarmee op naar het eindpodium.

Contador keek direct achterom om te kijken of het verschil met de binnenkomende Thomas groot genoeg was. De Brit kwam na slechts vijf tellen over de meet en werd zodoende met een klein verschil eindwinnaar van Parijs-Nice na een prachtig duel met Contador. De Nederlanders deden helaas niet mee om een topklassering. Tom Dumoulin (Team Giant-Alpecin) werd 22e in de slotrit en moest genoegen nemen met een twaalfde plek in het eindklassement.

Parijs-Nice 2016 – Uitslag etappe 7: