De koninginnenrit in Parijs-Nice is een prooi geworden voor de Rus Ilnur Zakarin. De 26-jarige coureur van Katusha was de sterkste der favorieten door op de top van de La Madonne d’Utelle vier andere toppers te rap af te zijn. Geraint Thomas (Team Sky) werd tweede in deze zesde en voorlaatste rit, maar nam wel de leiderstrui over van Michael Matthews (Orica-GreenEDGE). Alberto Contador (Tinkoff) kwam ondanks diverse aanvallen net tekort voor de overwinning en eindigde op plaats drie.

Nadat de vroege vluchters tijdig waren gegrepen, zorgden de mannen van Team Sky voor de eerste schifting op de slotklim van 15,3 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 5,3 procent. Op tien kilometer van de finish nam Tinkoff het commando over via een stevige versnelling van Rafal Majka. De ijzersterke luitenant van Contador dunde de groep flink uit, want slechts 15 renners konden het tempo van de Poolse rasklimmer volgen.

Na een tweede bommetje van Majka was het met nog vijf kilometer te gaan de beurt aan kopman Contador om aan te vallen. Tom Dumoulin (Team Giant-Alpecin) kon in tegenstelling tot Ilnur Zakarin, Richie Porte (BMC Racing Team) en het Sky-duo Geraint Thomas en Sergio Henao niet mee. De Nederlandse hoop kwam nog even terug met een klein groepje, maar moest het sterke vijftal toch laten gaan bij een nieuwe demarrage van Contador.

De Spanjaard geraakte in het vervolg van de klim niet meer af van zijn metgezellen en ook Porte kreeg geen ruimte van de Sky-mannen. De eindspurt mondde uit in een mooie tweestrijd tussen Zakarin en Thomas. De Rus kwam in de laatste meters nog over de Welshman en boekte zo een fraaie overwinning. Thomas werd wel leider en heeft goede papier om het eindklassement te winnen. Dumoulin kwam op een halve minuut als twaalfde boven en zakte naar plaats vijf in de algemene rangschikking.

Morgen eindigt de 74e editie van de ‘Koers naar de zon’ traditioneel met een bergetappe naar Nice.

Parijs-Nice 2016 – Uitslag etappe 6: