Na Greg Van Avermaet heeft ook Jasper Stuyven zijn eerste Vlaamse klassieker beet. In Kuurne-Brussel-Kuurne werd voor een keer niet gespurt om de zege. De jonge Belg vertrok solo uit een groepje met Van Avermaet en Boonen en hield zijn inspanning vol tot de meet.

Het peloton liet net als gisteren een vrij omvangrijke groep vertrekken. Onder de elf koplopers zaten maar liefst vier Nederlanders: Jaap de Man (3M), Berden de Vries en Sjoerd van Ginneken (Roompot Oranje Peloton) en de beresterke Boy van Poppel (Trek-Segafredo). Die laatste wist tot diep in de finale op kop te sleuren voor de latere winnaar.

Op de Oude Kwaremont ontplofte de koers. Peter Sagan leek spelenderwijs door te trekken. Jasper Stuyven zat dan al in zijn wiel. Het peloton viel in stukken en brokken. Elia Viviani had geen goede dag. Op de eerste meters van de Kwaremont moest de Italiaan de rol al lossen. Alexander Kristoff was de grootste naam die niet mee was met de voorste gelederen, maar na een forse inspanning keerde hij terug.

Twee bekende sprintnamen waren dan al een tijdje uit de wedstrijd verdwenen. Giacomo Nizzolo (Trek-Segafredo) en Sam Bennett (Bora-Argon 18) zagen de finish enkel op tv.

Sagan maakte er een trainingswedstrijd van. Op Nokereberg deelde de Slowaak een volgende prik uit en rolde daarbij de vroege vluchters op. Samen met Vermote werd de wereldkampioen echter snel geneutraliseerd. Door de zijwind was het nadien niet lang wachten op waaiers. Tom Boonen en Greg Van Avermaet waren mee. Andere favorieten als Kristoff, Ewan en Sagan hadden zich laten ringeloren.

Vooraan liep de samenwerking allesbehalve gesmeerd. In de achtervolging zette Lotto-Soudal enkele mannetjes op kop. De Belgische ploeg verloor met Stig Broeckx wel een belangrijke pion toen hij door een motard onderuit werd gekegeld. Het achtervolgende peloton breidde intussen steeds meer uit en ook Kathusha en Orica-GreenEdge deden hun duit in het zakje.

Terwijl het peloton naderde op de kopgroep ging Jasper Stuyven solo door. Boonen en Van Avermaet twijfelden even en de vogel was gaan vliegen. In het omvangrijke peloton werd het werk plots volledig overgelaten aan Lotto-Soudal. De groep Boonen-Van Avermaet werd wel nog opgeslokt onder de boog van de laatste kilometer, maar voor Stuyven kwamen de sprinters duidelijk te laat.

Gisteren liep de 23-jarige Belg nog een goede uitslag mis door een jammerlijke valpartij, maar vandaag zette hij alsnog de puntjes op de i. De laatste keer dat een renner alleen wist toe te komen in Kuurne was Nick Nuyens exact tien jaar geleden. Lukasz Wisniowski leek op weg naar plek twee, maar werd in extremis nog overruled door topspurters Kristoff en Bouhanni. De Noor maakte opnieuw geen goede indruk, maar staat wel net als vorig jaar op het podium in Kuurne. Dylan Groenwegen was de eerste Nederlander op plek vier.

Lees ook: Kuurne-Brussel-Kuurne 2016 – Uitslag