Kuurne-Brussel-Kuurne 2016 – Favorieten en outsiders Kuurne-Brussel-Kuurne 2016 – Favorieten en outsiders

Argentinië, Australië, Zuid-Europa en het Midden-Oosten. Er is in 2016 al in vele oorden gekoerst, maar dat was slechts een voorbereiding op de échte start van het nieuwe wielerseizoen: het traditionele Belgische openingsweekend. Het is namelijk weer koers in Vlaanderen! Zaterdag staat de Omloop Het Nieuwsblad op het menu en zondag strijden de renners om de overwinning in Kuurne-Brussel-Kuurne. Wie wordt in laatstgenoemde koers de opvolger van Mark Cavendish? Cycling Story blikt vooruit en stelde deze lijst met favorieten samen.

Durft u wel eens een gokje te wagen of gaat u met vrienden de strijd aan in een wielerspel? Kijkt u dan ook naar ons rijtje met outsiders, want een groep renners hoopt voor een aangename verrassing te zorgen. Maar eerst aandacht voor de tien belangrijkste favorieten.

1. Alexander Kristoff (Katusha)
De Noor heeft pas twaalf koersdagen in de benen, maar inmiddels al weer vijf zeges achter zijn naam staan. Kristoff boekte drie ritoverwinningen in de Ronde van Qatar en was vervolgens tweemaal de sterkste tijdens de Ronde van Oman. Net als vorig jaar is hij dus vroeg in vorm en dat resulteerde toen in prachtige resultaten tijdens het klassieke voorjaar, waaronder de zege in de Ronde van Vlaanderen. Kristoff lijkt met het jaar sterker te worden en het zal zeer moeilijk worden om de krachtpatser op dit terrein te verslaan. Met zijn machtige sprint is hij ook de te kloppen man in Kuurne als de verwachte massasprint er daadwerkelijk komt.

Elia Viviani. © Creative Commons

Elia Viviani lijkt op papier de belangrijkste uitdager van Alexander Kristoff. (© Creative Commons)

2. Elia Viviani (Team Sky)
Viviani heeft zijn start van het seizoen ook niet gemist met een dagzege in Dubai en meerdere podiumplaatsen. De 27-jarige Italiaan beleefde in 2015 zijn hoogtepunt door een etappe te winnen in de Giro en de coureur van Team Sky hoopt zich nu permanent onder de wereldtoppers der sprinters te scharen. Viviani kan tijdens Kuurne-Brussel-Kuurne direct zijn visitekaartje voor de rest van het seizoen afgeven. Hij debuteerde tijdens de laatste editie met een derde plek en hoort zondag zeker tot de topfavorieten.

3. Nacer Bouhanni (Cofidis)
Het Franse vechtersbaasje is niet geliefd in het peloton vanwege zijn agressieve gedrag alsmede sprintstijl, maar de voormalige bokser trekt zich daar weinig van aan. Bouhanni vierde al successen in grote rondes en wil zich daarnaast gaan focussen op het voorjaar na zijn knappe zesde plaats in Milaan-San Remo (2015). Kuurne-Brussel-Kuurne is waarschijnlijk niet te zwaar voor hem en dus is de concurrentie alvast gewaarschuwd. In de Ruta del Sol liet hij alvast zien dat hij het sprinten nog niet is verleerd.

4. Peter Sagan (Tinkoff)
Gaat wereldkampioen Peter Sagan eindelijk een voorjaarsklassieker aan zijn palmares toevoegen? Dat is de grote vraag gedurende de komende maanden. De publiekslieveling uit Slowakije aast al enkele jaren op een monument, maar wellicht geeft de regenboogtrui hem de extra vleugels om zijn droom te realiseren. Hoewel Sagan in de Tour de San Luis nog niet verder kwam dan ereplaatsen, verwachten wij dat hij er met zijn talent direct staan en de toon zet voor een ijzersterk seizoen.

Dylan Groenewegen. © Arnhem-Veenendaal Classic.

Dylan Groenewegen schreef vorig jaar de Arnhem-Veenendaal Classic op zijn naam. (© Arnhem-Veenendaal Classic)

5. Dylan Groenewegen (Team LottoNL-Jumbo)
De 22-jarige Groenewegen brak in 2015 door als neoprof bij Team Roompot en onze landgenoot verdiende daarmee een overstap naar Team LottoNL-Jumbo. De enige Nederlandse WorldTour-formatie heeft veel vertrouwen in het ambitieuze sprinttalent en Groenewegen beloonde dat direct met winst in de Ronde van Valencia. We zijn erg nieuwsgierig waar hij staat tussen de grote namen.

6 t/m 10. Giacomo Nizzolo (Trek-Segafredo), Tom Boonen (Etixx-Quick Step), Jens Debusschere (Lotto Soudal), Roy Jans (Wanty-Groupe Gobert), Arnaud Démare (FDJ)
De Vlaamse wegen zijn niet het favoriete terrein van Giacomo Nizzolo, maar op het wereldkampioenschap toonde hij aan dat hij op een ‘klassiek’ parcours uit de voeten kan. Zijn eerste kennismaking met Kuurne-Brussel-Kuurne kan dus een succes worden, zeker na zijn resultaten in Dubai: 3e, 3e, 2e, 6e. Het thuispubliek rekent op hun held Tom Boonen en ook op exponenten van de jongere generatie: Jens Debusschere en Roy Jans. Laatstgenoemde is zeker iemand om in de gaten te houden, want de 25-jarige Belg staat op het punt van een definitieve doorbraak. Arnaud Démare is een gevestigde naam in het peloton, al aast de Fransman dan weer op sportieve revanche na een tegenvallend 2015 (slechts twee overwinningen).

Caleb Ewan. © Vuelta a España.

Wat kan supertalent Caleb Ewan in het voor hem onbekende Vlaanderen? (© Vuelta a España)

Outsiders. Caleb Ewan (Orica-GreenEDGE), Raymond Kreder (Team Roompot-Oranje Peloton), Matteo Pelucchi (IAM Cycling), Edward Theuns (Trek-Segafredo), Zico Waeytens (Team Giant-Alpecin)
Ewan is een groot vraagteken voor deze koers vanwege het feit dat hij als prof nog geen ervaring heeft met Vlaamse koersen. De 21-jarige Australiër is onwijs getalenteerd en bewees zijn potentieel als toekomstige topsprinter al met een ritzege in de Vuelta van 2015 alsmede twee overwinningen in de meest recente Tour Down Under. Als hij in de laatste kilometer nog in de voorste groep zit, is hij een geduchte concurrent voor Kristoff en co. Matteo Pelucchi eindigde vorig jaar als tiende en zou met zijn snelheid beter moeten kunnen doen. De overige drie renners zijn op dit moment niet meer dan outsiders, al geloven wij dat met name Zico Waeytens ver zou kunnen geraken.

De favorieten voor Kuurne-Brussel-Kuurne 2016 volgens Cycling Story:
***** Kristoff
**** Bouhanni, Viviani
*** Groenewegen, Nizzolo, Sagan
** Boonen, Debusschere, Démare, Jans
* Ewan, R. Kreder, Pelucchi, Theuns, Waeytens

Joker: Andrea Fedi (Southeast-Venezuela)