Wout Van Aert heeft voor eigen publiek de wereldtitel in het veldrijden gegrepen. De 21-jarige Belg wist de ontsnapte Lars van der Haar bij te halen en in de laatste ronde voorbij te gaan. Na een botsing met Mathieu van der Poel leken zijn kansen op de regenboogtrui verkeken, maar na een knappe inhaalrace toonde hij zich de sterkste van het veld. Van der Haar reed sterk en eindigde tweede,  Kevin Pauwels legde op 35 seconden beslag op het brons.

Vooraf leek de wereldtitelstrijd te gaan uitdraaien op een duel tussen Van der Poel en Van Aert, met Van der Haar en Pauwels als belangrijkste outsiders. Na een botsing waarbij de twee topfavorieten aan elkaar vast kwamen te zitten leken de kansen op goud verkeken. De uittredende wereldkampioen verloor al snel een halve minuut en speelde na het ongelukkige moment geen rol van betekenis meer. Van der Poel kwam uiteindelijk als vijfde binnen, direct achter de 39-jarige Sven Nys, die erg sterk op zijn laatste WK reed.

Volle bak vanaf de start
Al vanaf het startschot trokken de favorieten flink door. De eerste ronde ging met een gemiddelde snelheid van 24,5 Km/h. Van der Haar had de beste start van de Nederlanders en na de eerste van negen ronden had het podium van 2015 – Van der Poel, Van Aert en Van der Haar – al een gaatje op de rest. Het podium leek een kopie te gaan worden van dat van 2015, enkel de volgorde moest onderling nog bepaald worden. Nadat het tempo wat ging liggen, sloten er steeds meer renners aan bij de kopgroep. Sweeck, Pauwels, David van der Poel, Nys, Meeusen vormden samen met de top-3 een kopgroep van 8 waarbij het een echte België – Nederland werd. De Belgen vormden een sterk blok maar na een opmerkelijk incident, waarbij Van der Poel en Van Aert aan elkaar vast gehaakt zaten, spatte deze kopgroep uiteen.

Alsof het in scène was gezet, ging Van der Haar er na de botsing vandoor. Met een maximum voorsprong van vijftien seconden mocht hij even aan de wereldtitel ruiken. Van Aert had geen last van de eerdere botsing en ging op jacht, met succes. Meter voor meter sloop hij naar voor en haalde hij Van der Haar bij. Ze gaven elkaar geen duimbreed toe, maar in de slotfase was de thuisrijder alert toen de Amersfoorter een foutje maakte(hij zat op het buitenblad waar binnenblad noodzakelijk was) en bereikte hij solo de finish.

flag-nr1 flag-be Wout van Aert
flag-nr2 flag-nl Lars van der Haar
flag-nr3 flag-be Kevin Pauwels
4. flag-be Sven Nys
5. flag-nl Mathieu van der Poel
6. flag-nl David van der Poel
7. flag-be Laurens Sweeck
8. flag-be Tom Meeusen
9. flag-cz Radomir Simunek jr
10. flag-de Marcel Meisen

Klik hier voor de volledige uitslag