Op Zolder

Wielercolumns 30 januari 2016 10:07 Redactie

Het is op zolder dat je vaak op de mooiste schatten botst. Vergeten parels, onverwachte ontdekkingen en koffers vol nostalgische verhalen die verteld en opgedolven willen worden.

Het is in Zolder waar de wereld dit weekend opnieuw een stukje iconisch Limburg zal terugvinden: het circuit van Terlaemen, een bosrijk decor en de herinnering aan een schitterend WK in 2002. Maar liefst drie Belgische veldrijders staken aan de meet hun handen in de lucht na een beklijvende wedstrijd. Mario De Clercq omdat hij won, Tom Vannoppen omdat zijn maatje won, Sven Nijs omdat hij het volledige Belgische podium vervulde. Zelfs nummer vier, Richard Groenendaal, stak ostentatief zijn handen in de lucht, als symbolische vuist naar het vijandige Belgische publiek. Een verhaal dat je moet blijven afstoffen en vertellen…

Vele Belgen tegen één Nederlander. Het is de rode draad in de veldritgeschiedenis, de zolder ligt er vol van… Hennie Stamsnijder in de jaren 80, Adrie Van Der Poel in de jaren 90, Richard Groenendaal rond de eeuwwisseling, Lars Boom enkele jaren later en nu jonkie Mathieu Van Der Poel. De beste van allemaal, zo lijkt.

Van Der Poel aan banden leggen wordt een hele klus. Of de Belgen een blok vormen om hem af te houden valt af te wachten. Ze kunnen ook een blok aan elkaars been zijn. De individuele belangen zijn zo groot dat samenwerking moeilijk is. Is Kevin Pauwels met een premie van €37500 in zijn achterhoofd bereid om zijn WK-droom zomaar op te geven? Is Sven Nijs er in zijn laatste WK voor te vinden om snelle starter Van Der Poel te counteren en zijn diesel op te blazen? Welke verdoken ploeginstructies hebben WK-debutanten Michael Vanthourenhout, Tim Merlier en Laurens Sweeck meegekregen, jong en beïnvloedbaar als ze zijn? Kan Tom Meeussen iets voor zichzelf betekenen of misschien wel voor zijn toekomstig manager Nijs?

De belangrijkste vraag heft alle andere vragen op. Is Wout Van Aert op BK-niveau? Indien wel, dan volgt er een oeroude BeNe-clash tussen Van Aert en Van Der Poel. Het vooruitzicht smaakt nu al lekker.

Binnen een jaar of vijftien passeren we waarschijnlijk weer in/op Zolder. Benieuwd welke verhalen we dan zullen terugvinden over het WK in 2016.