Jens Dekker (17) heeft de tegenstand overklast op het WK veldrijden voor junioren in Zolder. In de eerste ronde begon de Drent al aan zijn solo. Twee Fransen vulden de andere podiumplekken in. Door de natte weersomstandigheden werden de waardeverhoudingen al snel duidelijk.

Drie Fransen namen collectief de leiding bij de start. Topfavoriet Jens Dekker volgde daar kort achter, de Belgen hadden zich wat laten wegdrummen. Dekker zag dat en legde vooraan een verschroeiend tempo op. Nog voor het einde van de eerste ronde had hij al een gat geslagen.

De Fransman Mickaël Crispin bleef nog enigszins in de buurt van Dekker. De rest leek dan al uitgeteld voor de titel. Thomas Bonnet, ook een Fransman, was al gauw alleen op weg naar het brons. In de achtervolging ging onder andere Mitch Groot zwaar onderuit in een glibberige afdaling. Een dichte ereplaats kon hij dan al vergeten. De Italiaan Dorigoni, de Belg Jaspers en de Fransman Legrand waren op weg om plek vier, vijf en zes te verdelen. Maar uiteindelijk fietsten de Zwitser Kuhn en de Brit Pidcock in het slot nog verrassend de top vijf binnen.

De regen en stevige wind maakten het snelle parcours van Zolder plots erg selectief. Daardoor kwamen alle renners al snel op hun plek terecht. Dekker stoomde vooraan stevig door. De omloop werd alsmaar zwaarder en de koploper wisselde van grifo naar rhino, het zwaarste bandenprofiel. Zijn ploegleider bij BKCP, Christoph Roodhooft, was niet overtuigd van die keuze, maar Dekker hield makkelijk stand en veroverde de regenboogtrui.

Jens Dekker werd dit seizoen Nederlands, Europees, en nu dus ook wereldkampioen. Bovendien nam hij vorige week ook de overwinning in het Wereldbekerklassement af van Jappe Jaspers. In de Superprestige is hij nog in een hevig gevecht verwikkeld met de Belg. De beste junior van dit seizoen is dus verdiend wereldkampioen geworden.

Uitslag WK veldrijden Zolder – junioren:

  1. Jens Dekker (Ned)
  2. Mickaël Crispin (Fra)
  3. Thomas Bonnet (Fra)
  4. Kevin Kuhn (Zwi)
  5. Thomas Pidcock (GBr)
  6. Jakob Dorigoni (Ita)
  7. Jappe Jaspers (Bel)
  8. Ivan Feijoo Alberte (Spa)
  9. Matthieu Legandre (Fra)
  10. Niklas Markl (Dui)

Klik hier voor de volledige uitslag.