Amper 18 jaar is ze en nu al wereldkampioen bij de beloften. Evie Richards uit Groot-Brittannië domineerde het eerste WK voor vrouwen onder 23. Maud Kaptheijns bezorgde Nederland een bronzen medaille. Topfavoeriet Femke Van den Driessche gaf ontredderd op. 

Chiara Teocchi ging er onmiddellijk als een speer vandoor. De Italiaanse trapte echter een beetje op haar adem en de Britse Evie Richards dichtte de kloof probleemloos. Zoals Dekker deze ochtend bij de junioren, liet Richards meteen zien wie vandaag de sterkste was. Bij de eerste doorkomst aan de finish bedroeg haar voorsprong al 15 seconden op een klein pelotonnetje.

Maud Kaptheijns, vooraf bestempeld als een grote kanshebber, was vrij goed weg. Ze nestelde zich in de top vijf, maar besefte al snel dat er geen maat stond op Richards.  Die andere grote favoriet, de Belgische Femke Van den Driessche kende een rampzalige start. Ze holde de hele wedstrijd achter de feiten aan en kreeg uiteindelijk ook nog af te rekenen met mechanische pech. Zwaar ontgoocheld stapte ze uit de koers.

Met nog twee ronden te gaan, was de voorsprong van de leidster geruststellend: 22 seconden op het duo Noskova en Kaptheijns. Helaas voor de 21-jarige Brabantse kon ze het tempo van de Tsjechische niet aan. In de slotronde moest ze zelfs nog opletten voor de Zwitserse Sina Frei, maar controleerde haar bronzen positie uitstekend.

Groot-Brittannië heeft nu dus ook een wereldkampioen in het veld. Nederland zit al aan twee medailles op dit WK. Voor België is het weekend slecht begonnen. Bij de junioren kwam België niet verder dan een zevende plek. De eerste Belgische bij de dames was zelfs pas elfde.

Evie Richards verdient haar sporen vooral in het mountainbike. In september werd ze nog tweede op het WK mountainbike voor junioren. De Britse werd ook nationaal veldritkampioen in haar categorie, maar dit kampioenschap was pas haar eerste (!) internationale veldrit. Ze is dus zelden in het veld te zien. Misschien brengt deze wereldtitel daar wel verandering in.

Uitslag WK veldrijden Zolder – beloften vrouwen:

  1. Evie Richards (GBr)
  2. Nikola Noskova (Tsj)
  3. Maud Kaptheijns (Ned)
  4. Sina Frei (Zwi)
  5. Nadja Heigl (Oos)
  6. Ellen Noble (VS)
  7. Alice Maria Arzuffi (Ita)
  8. Juliette Labous (Fra)
  9. Alice Barnes (GBr)
  10. Jessica Lambracht (Dui)

Klik hier voor de volledige uitslag.