Nederland heeft al een tweede wereldkampioen. Thalita de Jong versloeg Sanne Cant op indrukwekkende wijze in het hol van de leeuw. Na een tegenvallende start moest de Nederlandse een halve minuut goedmaken. Dat deed ze en vervolgens reed ze in de slotronde de kopgroep aan flarden. Met drie medailles op de eerste dag is het WK voor Nederland tot dusver al bijzonder succesvol.

De meeste grote favorieten als Cant, Harris en Wyman misten hun start niet. Voor twee outsiders liep het aanvankelijk minder vlot. De Nederlandse kopvrouw, Thalita de Jong, moest even lopen na een akkefietje in de beginfase. Op dat ogenblik zat ze maar liefst 28 seconden achter de kop van de koers. Kathie Compton was voor een keer goed weg, maar maakte in de eerste bocht al kennis met de Belgische bodem.

Vier rensters vormden een elitekopgroep: Sanne Cant, Nikki Harris, Caroline Mani en Sophie de Boer. Vlak daarachter bleef Sabrina Stultiens op enkele meters hangen. Thalita de Jong was intussen aan haar opmars bezig in de achtervolging. Van Helen Wyman was er al geen sprake meer. De Britse was ver teruggezakt in de top tien.

Nikki Harris, de vriendin van wegrenner Matthew Brammeier, was de eerste die vooraan voor wat afscheiding wist te zorgen. Sanne Cant trok echter al snel de scheve situatie recht. Ondertussen kwam Nederlands kampioen de Jong met grote halen aansluiten bij de kopgroep. De regen zorgde voor een enorm zwaar parcours dat perfect past bij de grote power van de 22-jarige renster Rabobank-renster uit Bergen op Zoom.

Bij het ingaan van de slotronde begon Sanne Cant druk te zetten. De Jong glipte vlot met de topfavoriet mee. Zo vlot zelfs dat ze op en over Cant wist te gaan. Met haar grote motor versmachtte ze de Belgische, die plots volledig leek te parkeren. Schijnbaar tot haar eigen verbazing kwam de Jong als winnares over de streep. De Française Mani was voorbij Cant gereden naar plek twee. Nederland had bijna nog een tweede dame op het podium, maar Cant wist nog net Sophie de Boer te verslaan in de sprint om het brons.

Uitslag WK veldrijden Zolder – beloften vrouwen:

  1. Thalita de Jong (Ned)
  2. Caroline Mani (Fra)
  3. Sanne Cant (Bel)
  4. Sophie de Boer (Ned)
  5. Nikki Harris (GBr)
  6. Sabrina Stultiens (Ned)
  7. Eva Lechner (Ita)
  8. Kaitlin Antonneau (VS)
  9. Christine Majerus (Lux)
  10. Sanne van Paassen (Ned)

Klik hier voor de volledige uitslag.