De derde etappe in de Tour Down Under is ten prooi gevallen aan Simon Gerrans. De Australiër bleef in de sprint zijn negen metgezellen voor. Rohan Dennis werd in Campbelltown tweede, Michael Woods derde. In het algemeen klassement neemt Gerrans de leiderstrui over van Jay McCarthy die donderdag als vierde eindigde.

Laurens De Vreese ging meteen na het vertrek in Glenelg er alleen vandoor. De Astana-Belg fietste bijna 120 kilometer in zijn eentje voorop. Tinkoff behield de controle en liet de voorsprong oplopen tot maximaal vier minuten, maar bij het ingaan van de finale was het uit met de pret. Op de klim van Corkscrew Road opende Richie Porte de debatten, maar werd gecounterd door Woods en Sergio Henao die wat voorsprong namen op een groepje achtervolgers.

In de afdaling van Corkscrew Road werden Woods en Henao ingerekend en sprintten tien renners om de dagzege, waarin Gerrans nipt sneller was dan Dennis. ,,Een beetje teleurstellend”, zo keek titelverdediger Rohan Dennis terug op de etappe. ,,Ik dacht dat ik een geweldige sprint reed, maar Gerrans… Hij is niet af te stoppen. Simon is een klasse apart: het is geen toeval dat hij Luik-Bastenaken-Luik heeft gewonnen, touretappes en jongens heeft verslagen als Peter Sagan. Petje af.”

Tour Down Under 2016 – Uitslag etappe 3: