World Tour 2016: over leeftijden en nationaliteiten World Tour 2016: over leeftijden en nationaliteiten

Morgen begint in Australië de eerste belangrijke wedstrijd van het wielerseizoen. De Tour Down Under is meteen ook een rittenkoers die punten oplevert voor het World Tour-klassement. 43 landen vaardigen een WT-renner af, met Italië op kop. Tussen de oudste en de jongste renner zit 21 jaar verschil.Nu het seizoen weer losbarst, is het tijd om even dieper in te gaan op de leeftijden en nationaliteiten in de World Tour. 

Jongste renners

De twee jongste renners uit de World Tour komen toevallig of niet uit België en Nederland. Beide klimtalenten lieten in de Ronde van de Toekomst zien dat ze heel wat in hun mars hebben. Benieuwd of ze die lijn meteen al bij de profs kunnen doortrekken. Vorig seizoen begonnen nog acht renners op 20-jarige leeftijd aan het seizoen. Dit jaar zijn het er slechts drie.

Oudste renners

Matteo Tosatto is met voorsprong de oudste WT-renner. Als wegkapitein voor Contador en Sagan is de rol van de Italiaan nog niet uitgespeeld. De oudste renner ter wereld die nog actief is, is de Japanner Manabe Kazuyuku van het continentale Matric Powertag. Op 16 februari wordt hij 46 jaar. Nummer twee en drie zijn bekendere namen: Davide Rebellin (CCC) en Chris Horner (Team Illuminate), beiden anderhalf jaar jonger dan Kazuyuku, beslisten om nog een jaartje aan hun carrière vast te breien. De jongste renner is Luca Henn. De Duitser van Team Kuota-Lotto werd geboren op 18 december 1997.

Gemiddelde leeftijd teams   klik op de afbeelding om te vergroten

Cannondale is net als vorig jaar afgetekend de jongste ploeg. De ploeg werd gemiddeld weliswaar een tikje ouder, maar dankzij het vertrek van Tom Danielson (37) en Ryder Hesjedal (35) behoudt het voormalige Garmin toch de eerste plek. Giant-Alpecin consolideert haar tweede plek. Etixx-Quick Step zakt van drie naar vijf, ook al is de Belgische formatie statistisch gezien een beetje jonger geworden (van 27,6 naar 27,4 jaar).

Team Dimension Data staat verrassend laag gerangschikt. Het team is ontstaan om jonge renners een kans te bieden in de wielersport, maar in de strijd om een World Tour-licentie investeerde men in ervaren renners als Cavendish, Renshaw, Siutsou en Eisel. Dat vertaalt zich dan ook in de gemiddelde leeftijd van het Zuid-Afrikaanse team.

Trek-Segafredo staat bekend als een ploeg met oude rotten en dat bevestigt bovenstaande grafiek. De ploeg-Cancellara zag jongelingen Bob Jungels (23) en Danny Van Poppel (22) vertrekken. Anderzijds behoudt het team het vertrouwen in de oudere garde die aangevoerd wordt door Haimar Zubeldia (38), Stijn Devolder (36) en Fränk Schleck (35). Leider Cannondale heeft geen enkele renner die voor 1984 geboren is, terwijl Trek er negen heeft.

Nationaliteiten

Aangezien Frederik Frison bij Lotto-Soudal op het nippertje nog een profcontract wist te versieren, bestaat de World Tour dit jaar uit precies 500 renners. Die zijn verdeeld over 43 landen, twee meer vergeleken met 2015. Vorig jaar telde de World Tour 26 renners minder, maar dat kwam omdat de licentie van Europcar laattijdig werd afgewezen waardoor er maar 17 teams deel uitmaakten van de World Tour.

Nederland heeft nu twee renners meer in de hoofdcategorie van het wielrennen. Wat België betreft, zullen exact even veel renners in de World Tour aantreden als vorig jaar. Dankzij de toetreding van Dimension Data heeft Daryl Impey nu acht Zuid-Afrikaanse landgenoten in de World Tour. Noorwegen is de tweede grootste stijger. Het Scandinavische land gaat van zes naar tien renners. Frankrijk is de grootste daler, maar moet het slechts met drie renners minder stellen.

Nationaliteiten per ploeg

Cannondale is niet alleen de jongste ploeg, maar ook de meest internationale. Van de 30 renners zijn er zeven Amerikaan en vijf Italiaan. De overige achttien renners zijn dus bijna allemaal eenlingen. Het is niet toevallig dat FDJ slechts vijf verschillende nationaliteiten telt. Franse teams zijn traditioneel sterk gericht op renners uit eigen land. Hetzelfde geldt voor LottoNL-Jumbo in Nederland, Movistar in Spanje en  Lotto-Soudal in België. Zij bengelen dus logischerwijze onderaan de ranking.