Column: Generatie geld

Wielercolumns Laatst bijgewerkt 27 januari 2016 14:31 Redactie

5,3 miljoen euro per jaar. Om dat te verdienen moet je tegenwoordig de Ruta del Sol, Criterium du Dauphiné en de Ronde van Frankrijk winnen. Natuurlijk is dat maar weinig renners gegeven, maar buitenaards is de prestatie nu ook weer niet. Froome heeft het klaar gekregen. Vorig jaar op sportief gebied, nu ook financieel.

Per seconde verdient de magere Brit bijna 17 eurocent. Dat is nog niets vergeleken met de 80 cent van Lionel Messi of de anderhalve euro (!) per seconde van F1-rijder Sebastian Vettel. Maar een precaire vergelijking tussen de sporten is zinloos. Team Sky biedt naar wielertermen een belachelijk hoog loon. Punt. Wie de vier miljoen euro van Sagan en Nibali al een brug te ver vond, steigert nu helemaal. Als je deze zin gelezen hebt, mag Froome weer een kleine euro op zijn bankrekening bijschrijven.

In 2007 was Valverde dé grootverdiener met 2,5 miljoen euro. Daarna kwamen de gloriejaren van Contador, Gilbert en Cavendish. En de rijke mecenassen natuurlijk. Nog voor hun grootste exploten fietsten ex-ploegmaats Sagan en Nibali al naar vier miljoen euro per jaar bij Tinkov en Vinokourov. De ongelijkheid tussen ploegen neemt zienderogen toe. Bestaanszekerheid aan de top hangt steeds meer af van de goodwill van een wielerliefhebber met een dikke portemonnee. Het exponent van die stelling is zonder meer Team Sky. De bodem van hun budget zit bijzonder diep. Kwiatkowski strijkt naar verluidt vier miljoen euro per jaar op. Hij wil zo graag het rondetalent uithangen bij Sky, maar blijkbaar was er toch een verdubbeling van zijn salaris nodig om hem te overhalen. Koersen voor het geld dus, een jammerlijke vaststelling.

Wielrennen was zowat de enige grote sport waarin het sportieve lange tijd primeerde. Was, want een onomkeerbare trend is ingezet. ‘Generatie geld’ zit nu op de fiets. In 2005 reed Tom Boonen voor één miljoen euro bij Lefevere. Dat jaar realiseerde hij een ongeëvenaard klavertje drie: Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en WK. Een jaar later was het opnieuw prijs in de Ronde, dit keer zelfs in de regenboogtrui. Maar dan nog overschreed zijn loon de twee miljoen niet. Generatiegenoten Cancellara en Valverde verdienen ondanks een waslijst aan klassiekers en titels nog niet de helft van Froome. Met dank aan Rupert Murdoch. Als Brailsford zin heeft in Beñat Intxausti en Mikel Landa, draait de mediamagnaat de geldkraan open en is het zo gepiept. Het zou niet verbazen als er nu al zes nullen op hun loonbriefje staan. Veel ploegen moeten bedelen voor sponsors om toch maar een beetje de concurrentie te kunnen aangaan en dragen daardoor truitjes die eerder lijken op een plakboek van logo’s. De outfit van Sky bevat niet toevallig maar drie grote letters.

Gelukkig is wielrennen geen gemotoriseerde sport. Benen van 30.000 euro per jaar kunnen soms harder trappen dan miljoenenbenen. Als je je afvraagt waarom kleinere ploegen zoveel sympathie wekken: daarom dus. De 22 renners van Direct Energie, opvolger van Europcar, bijvoorbeeld verdienen samen minder dan Froome. Het budget van de Franse équipe is nauwelijks hoger dan wat Froome jaarlijks ontvangt. Geef toe, de goedkope underdog die de grote geldmachines verslaat, het heeft toch iets. De overwinning van een mindere god is soms zoveel rijker.

In 2012 was Froome in Frankrijk nochtans zo geliefd. Hij maakte Wiggins het leven zuur door hem ostentatief uit het wiel te fietsen op de Peyresourde. De beste bergop moest wachten op de georkestreerde en verguisde winnaar. Wat iedereen een jaar voordien verdiend vond, gebeurde in 2013. Froome won de Tour met overmacht, maar de manier waarop zinde niemand. Geruggensteund door het grote geld van Sky was het aimabele klimmertje gerobotiseerd tot een machine die bergop aanviel waar het hem paste. Niet zo handig met de saga-Armstrong die net een vlaag van achterdocht door de wielerwereld gejaagd had. In 2015 was het opnieuw van dat. In de eerste bergrit demoraliseerde hij meteen vriend en vijand. Later in de Tour zou de atleet toch een greintje menselijkheid tonen, maar hij had het al verkorven bij de Fransen. De vreselijkste verwijten, beschuldigingen en smerigste smurrie kreeg hij naar z’n hoofd geslingerd.

Dat hij nu zo veel gaat verdienen, zal hem ongetwijfeld ook niet in dank worden afgenomen. De salarissen omlaag krijgen, zal alleen maar lukken als de rijke geldschieters collectief hun miljoenen terugtrekken. Maar voor iedere mecenas die vertrekt, gaat elders weer een portemonnee open. Ploegen concurreren elkaar dan uit de markt. Een probleem dat geen oplossing kent. Als de budgetten van de teams groeien, doen de lonen dat uiteraard ook. Waar het ooit stopt, is niet de vraag. Of het stopt wel. Wielerteams mogen hoe dan ook hun handen dichtknijpen dat Eddy Merckx geen coureur meer is. Met zijn palmares en de salarissen van vandaag had hij Monte Carlo kunnen kopen. Dan woonde Froome op zijn grondgebied. Sinds je de titel gelezen hebt, heeft Froome trouwens alweer ongeveer veertig euro verdiend.