De Nederlandse en Belgische topfavoriet hebben hun status waargemaakt in hun nationaal kampioenschap. Van der Poel versloeg van der Haar in een verbeten strijd. In België was het een stuk minder spannend: Van Aert reed ondanks een supersnelle omloop iedereen al vroeg uit het wiel. Zelfs een zware valpartij kon hem niet deren.

Nederland

In Overijssel bestookten Lars van der Haar en Mathieu van der Poel elkaar al in de beginfase. In de tweede ronde probeerde van der Haar tot twee keer toe om een gaatje te slaan.  Terwijl in België de winnaar op zes ronden van de finish al gekend was, zaten in Hellendoorn naast de twee topfavorieten ook David van der Poel, Corne van Kessel en Thijs van Amerongen nog mee aan de leiding.

Van der Haar bleef de tegenstand maar onder druk zetten. Even reed hij van der Poel op een kleine afstand, maar de wereldkampioen reed het gat weer dicht. In de spectaculaire kuil nam van der Poel serieuze risico’s en lanceerde zo een aanval. Van der Haar plooide stilletjesaan. Van der Poel bouwde zijn voorsprong stelselmatig uit. Van der Haar kwam uiteindelijk nog vrij dicht, tot op zeven seconden, maar van der Poel hield stand en won. Achter van der Haar versloeg David van der Poel Corne van Kessel voor de laatste plaats op het podium.

Dit zijn de nationale kampioen in de andere categorieën:

Vrouwen: Thalita de Jong

Beloften: Sieben Wouters

Junioren: Jens Dekker

België

De door velen gehoopte regen in het Belgische Lille kwam er niet, waardoor de Belgen hun kampioenschap moesten betwisten op een hogesnelheidsparcours. Bij de verschroeiende start was positie kiezen meteen al erg belangrijk. Het zou weliswaar moeilijk worden om de tegenstand op afstand te rijden. Renners van de tweede rij, zoals Gianni Vermeersch en Michael Vantourenhout namen aanvankelijk de leiding. Favoriet Wout van Aert handhaafde zich attent in de top drie. Sven Nys en Kevin Pauwels hielden zich noodgedwongen gedeisd rond de tiende plek. Beide schaduwfavorieten hadden geen absolute topdag.

In de vierde ronde trok Van Aert de registers vol open. Meeusen en Vermeersch kraakten. De rest leek al helemaal uitgeteld voor de zege. Nog voor halfweg cross was de koers al gereden. Van Aert maakte wel nog een serieuze smak in de modder tegen een dranghek, maar zonder fysieke schade. Zijn voorsprong op eerste achtervolger Laurens Sweeck was al een halve minuut. Zelfs met die valpartij bleef hij dus comfortabel aan de leiding. Pauwels was in derde positie tegen een paaltje gereden en blesseerde daarbij zijn heup. Een podiumplek kwam weer in zicht voor Nys, al ging ook hij er bij liggen. Wat verder in de achtergrond werd snelle starter Vermeersch afgevoerd na een pijnlijke val.

Thuisrijder Van Aert pakte in tranen op zijn 21ste een eerste Belgische titel bij de profs. Van de faalangst die hem vorig jaar fataal werd, was vandaag niets te merken. Laurens Sweeck werd knap tweede. Wellicht heeft hij daarmee zijn WK-plek in de Belgische selectie afgedwongen. Sven Nys werd in zijn laatste BK toch nog verdienstelijk derde.

Dit zijn de nationale kampioen in de andere categorieën:

Vrouwen: Sanne Cant

Beloften: Thijs Aerts

Junioren: Jappe Jaspers