Van der Poel topfavoriet voor WK na knappe zege Van der Poel topfavoriet voor WK na knappe zege

Nederland is klaar voor het WK veldrijden. Mathieu van der Poel won alvast de generale repetitie op het circuit van Zolder. Lars van der Haar stond mee op het podium. De Belgen daarentegen zitten een beetje met de handen in het haar. Wout Van Aert kende een off-day, maar Pauwels maakte het van der Poel wel erg lastig.  

David van der Poel schoof al in de eerste ronde onderuit. Het hele veld snelde hem voorbij toen hij met enig misbaar zijn ketting op zijn fiets legde. Zijn broer kon hem maar net ontwijken. De kleine Fransman Clément Venturini nam de koppositie. Hij stond die al snel af aan Klaas Vantornout. Op het asfalt legde de Belgische kampioen er duchtig de pees op. Venturini, Merlier en Vantornout sloegen een kloofje.

Lars Boom reed zijn eerste cross van het jaar. Na de eerste ronde had hij al het halve pak opgerold. Uiteindelijk zou hij nog een beetje terugvallen. Meer dan een 43ste plek in de einduitslag zat er niet in. Als hij binnen vijf weken op het WK een rol van betekenis wil spelen, zal hij in de Tour Down Under de conditie nog een pak moeten aanscherpen.

In de achtervolging op het koptrio nam Telenet-Fidea intussen het voortouw, maar het was uiteindelijk wereldkampioen van der Poel die het gat dichtte. Enkel Meeusen en van der Haar slopen mee met van der Poel. Veelwinnaar Van Aert had zich laten verrassen. Dat was het signaal voor van der Haar om het tempo vooraan nog wat op te trekken. Als enige slaagde Pauwels er vooraan nog in aansluiting te vinden. Van Aert probeerde wel, maar voelde gauw dat hij het tempo niet aankon. De imposante eerste seizoenshelft lijkt even z’n tol te eisen.

Na twintig minuten gingen van der Haar en van der Poel met z’n tweeën op pad. De Europese kampioen en wereldkampioen wisselden elkaar goed af aan de leiding, maar konden niet vermijden dat Pauwels, in 2002 juniorenwereldkampioen in Zolder, op z’n eentje naar de leiders toereed. Hij verloor het wiel van de Nederlanders al snel, maar sloot vreemd genoeg toch weer aan, ondanks dat er aan de kop stevig gekoerst werd.

In de achtervolging was er sprake van pelotonvorming: een tiental renners mocht de resterende ereplaatsen verdelen. Net buiten de top tien viel Sven Nys tegen een stootkussen in zowat de enige glibberige afdaling van het parcours. De vorm van enkele weken geleden lijkt voorlopig ver weg. Nys blijft hopen op winterse omstandigheden. Zelden lag een parcours in België er eind december zo droog bij als vandaag.

Op een steil stukje bergop had van der Poel ronde na ronde zijn vermogen gedemonstreerd. Op drie ronden van het einde sloeg hij schijnbaar een definitief gat, maar van der Haar en Pauwels keerden terug. In de voorlaatste ronde was het wel van dat. Lars van der Haar leek compleet te parkeren, maar bij zijn fietswissel bleek dat hij lek was gereden. Pauwels bleef op luttele seconden hangen, maar het achterwiel van de wereldkampioen was hij onherroepelijk kwijt. Van der Poel won dus de generale repetitie voor het WK veldrijden. Van der Haar eindigde als derde. Met twee Nederlanders op het podium ziet het erg mooi uit met het oog op het wereldkampioenschap.

Snelle starter Vantornout verloor de sprint om de vierde plaats van Tom Meeusen. Wereldbekerleider Wout Van Aert eindigde slechts als achtste. Dit seizoen eindigde hij in alle crossen tot dusver top twee. Met een zwaar eindejaarsprogramma voor de boeg heeft Van Aert wellicht geen gerust gemoed.

Sanne Cant won nog maar een keer bij de dames. Bij de beloften moest Wereldbekerleider, Eli Iserbyt opgeven na een onfortuinlijke val. Joris Nieuwenhuis bevestigde zijn goede vorm met de zege. In de juniorencategorie verraste de Fransman Thomas Bonnet tot slot Jappe Jaspers in de sprint.

Uitslag Wereldbeker Heusden-Zolder 2015:

  1. Mathieu van der Poel (Ned)
  2. Kevin Pauwels (Bel)
  3. Lars van der Haar (Ned)
  4. Tom Meeusen (Bel)
  5. Klaas Vantornout (Bel)
  6. Clément Venturini (Fra)
  7. Tim Merlier (Bel)
  8. Wout Van Aert (Bel)
  9. Corne van Kessel (Ned)
  10. Sven Nys (Bel)