Wout Van Aert heeft zijn tegenstanders tot figuranten gedegradeerd op het Belgische racecircuit van Spa-Francorchamps. Na een kwart cross ontbond hij zijn duivels op een lange loopstrook en bouwde zijn voorsprong stelselmatig uit. Wereldkampioen van der Poel kende een absolute offday.

Slechts 27 renners stonden vandaag aan het vertrek. Radomir Simunek greep onmiddellijk de leiding van het kleine peloton, maar na een val bergop nam Thijs van Amerongen over. Toen van der Poel, die in tweede positie zat, in een glibberige afdaling onderuit ging, had zijn landgenoot een klein kloofje.

Sven Nys en Lars van der Haar leken aanvankelijk geen goede dag te hebben. Beide toppers reden rond in de tweede helft van het deelnemersveld. Nys had vooraf al te kennen gegeven dat het vele loopwerk hem niet zinde.

Vooraan overschouwde Wout Van Aert de wedstrijd. De Belgische veelwinnaar besliste al vroeg toe te slaan. Hij ging in de (te?) lange looppassage op en over van Amerongen en liet meteen alles en iedereen achter. Van der Poel weekte zich los bij de achtervolgers op zoek naar Van Aert. Nys rook in de achtergrond het gevaar en schoof op naar de derde positie.

Terwijl zowat iedereen struikelde op de befaamde Le Mur, een nijdige helling met stijgingspercentages van naar verluidt 45%, pakte Van Aert keer op keer seconden tijdens het klauteren. De koploper liep intussen lustig voort, terwijl Nys en Belgisch kampioen Vantornout kwamen aansluiten bij van der Poel. Nog voor halfweg cross had Van Aert al bijna een minuut voorsprong.

Na amper 24 minuten parkeerde van der Poel volledig op de steile aankomststrook, onder racefans bekend als de Raidillon. Hij had zichzelf in de beginfase overtroffen en zakte van drie naar negen. Tot overmaat van ramp ging hij voor de tweede keer stevig tegen de grond. Gefrustreerd kroop hij terug de fiets op, maar een goede uitslag was niet meer mogelijk. Tegen zijn verwachtingen in zat zelfs een plek bij de eerste tien er vandaag niet in. Bij de wereldkampioen lijkt er wat mentaal oplapwerk nodig.

Het achtervolgend groepje was aangedikt tot zeven renners. Nys had de hoop op de overwinning opgegeven en drong de kop op aan de renners van Telenet-Fidea. Er werd nog een bitsige strijd gevoerd om plek twee met heel wat positiewissels tot gevolg. Pas in de voorlaatste ronde kwam er definitief afscheiding achter Van Aert. Klaas Vantornout en de verrassend sterke Toon Aerts liepen weg van de rest. Nys zag het gebeuren en reed naar het duo toe op het asfalt.

In een sterke slotronde liet Nys de herboren Vantornout achter. Nys mocht zich opnieuw best of the rest noemen, weliswaar een dikke minuut achter de ongenaakbare Superprestige-leider Wout Van Aert. Hij zegevierde al voor de dertiende keer dit seizoen. Met de fiets in de lucht en schijnbaar onvermoeid kwam Van Aert over de streep.

In de laatste meters voor de finishlijn snelde Kevin Pauwels Vantornout nog voorbij en ontnam zijn ploegmaat zo zijn eerste podiumplek van het seizoen. Corné van Kessel was eerste Nederlander op de vijfde plaats. Na een lekke band in de voorlaatste ronde finishte Toon Aerts uiteindelijk als zesde.

Bij afwezigheid van Sanne Cant ging Helen Wyman bij de vrouwen met de overwinning aan de haal. De Belgen Nicolas Cleppe en Seppe Rombouts wonnen respectievelijk bij de beloften en de junioren.

Uitslag Superprestige Spa-Francorchamps 2015:

 1. Wout Van Aert (Bel)
 2. Sven Nys (Bel)
 3. Kevin Pauwels (Bel)
 4. Klaas Vantornout (Bel)
 5. Corné van Kessel (Ned)
 6. Toon Aerts (Bel)
 7. Thijs van Amerongen (Ned)
 8. Lars van der Haar (Ned)
 9. Tom Meeusen (Bel)
 10. Tim Merlier (Bel)
 11. Laurens Sweeck (Bel)
 12. Mathieu van der Poel (Ned)