Onthoofd. Anders kan je de Ronde van Qatar en Oman niet noemen. Tot dusver was het deelnemersveld in de winderige woestijn vaak nog aantrekkelijker dan dat van de Ronde van Vlaanderen. 2016 wordt anders. Enkele grote formaties steken hun middelvinger op naar het Midden-Oosten. Het debacle van vorig seizoen in Oman zindert nog na. Bovendien bekruipt in de wielerwereld nu al de angst voor een humanitaire ramp tijdens het WK in Qatar. Koersen bij halve kooktemperatuur, je moet goed zot zijn.

We schrijven 21 februari. Een zandstorm raasde door Oman en het kwik steeg naar 40 graden. De menselijkheid voorbij kropen de renners toch de fiets op. Totdat de mannen met de grote palmaressen er genoeg van hadden en de stem van het peloton lieten horen. Halfgekookt raken zelfs de vriendelijkste renners geïrriteerd. Dat ze bij medeorganisator Eddy Merckx geen gehoor vonden, hakte er diep in.

Na jaren van gevaarlijke precedenten voerde de UCI eindelijk een extreem weerprotocol in. In 2013 werd Pieter Serry bijna Tom Simpson 2.0 toen hij in Californië vlak voor de finish van zijn fiets donderde bij 45 graden. In de Giro van 2014 reed Quintana tijdens een sneeuwstorm minuten weg van roze trui Uran in de afdaling van de Stelvio, omdat enkele renners niet geneutraliseerd werden. Koersvervalsing van de hoogste graad in een rit die nooit gereden had moeten worden. Dit jaar waaiden bonken als Geraint Thomas en Gert Steegmans de gracht in tijdens Gent-Wevelgem en sprongen banden kapot in Oman.

Een weerprotocol dus om te vermijden dat organisatoren en de UCI zich nog eens belachelijk maken in apocalyptische of tropische omstandigheden. Officieel heet dat dan: om de veiligheid en gezondheid van de renners niet in het gedrang te brengen. Door voetbalgewijs te zwichten voor de centen van Qatar zet de Internationale Wielerunie de geloofwaardigheid van zijn eigen protocol meteen al op het spel. Het WK 2016 wordt bloedheet, ook al wordt het een maand later gereden. Op 16 oktober, de datum van het volgende WK, was het 37°C in Doha. Dat zegt genoeg zeker?

Qatar is een uitstekende locatie om een goede basis te leggen voor voorjaarssucces, niet voor een wereldkampioenschap wielrennen. Zes topploegen keren de oliestaat nu al de rug toe. Movistar, Team Sky, Tinkoff, Etixx-Quick Step, Orica-GreenEdge en Trek onthoofden de deelnemerslijst. Cancellara zal de Ronde van Qatar dus nooit winnen. Boonen, ‘Mister Qatar’, zal wellicht nooit voor de vijfde keer winnen. De kans dat hij wel voor de vijfde maal in Roubaix zegeviert, wordt voor bijgelovigen trouwens een stuk kleiner. De Belg won de kasseiklassieker in 2005, 2008, 2009 en 2012. Eerder in die jaren pakte hij minstens één rit en in drie gevallen ook het eindklassement in Qatar.

In Oman is Etixx-Quick Step er wel bij. Kleine kanttekening: Merckx is lid van hun raad van bestuur. Je kan de beste aller tijden maar beter te vriend houden. Al zou het verdorie wel een straf statement geweest zijn. In Qatar blijft de ploeg van Lefevere niet enkel weg uit vrije beweging, maar het kreeg simpelweg ook geen uitnodiging. De afwezigheid van het team dat de facto synoniem is voor ‘zege in Qatar’, halveert meteen het cachet van de wedstrijd. Van koers hebben sjeiks geen kaas gegeten.

Hoe dan ook, de week van 9 oktober 2016 wordt er eentje van zweten en puffen voor de wielerwereld. Een reeks jammerklachten over ondraaglijk warme nachten en onmenselijke koerstemperaturen is voorspelbaar. De winnaar zal het uiteindelijk niet veel kunnen schelen. Wat maakt het uit dat je je lijf een week meteorologisch afpeigert als je een jaar lang met de regenboogtrui mag rondrijden? Het zou wel van lef getuigen mocht de wereldkampioen in zijn overwinningsinterview – een tweet maakt te weinig indruk – de UCI eens ferm op z’n plaats zetten. Als de temperatuur hem niet zint, is Sagan daartoe in staat. De vluchtelingencrisis zat in Richmond schijnbaar al in zijn betoog, waarom volgend jaar niet het klimaat? Wel nog even zijn wereldtitel verlengen natuurlijk.

  • jean savelberg

    6 december 2015 #1 Author

    weg blijven daar,abnormaale temperatuuren.