Nys doorbreekt dominantie Van Aert, van der Poel op podium bij terugkeer Nys doorbreekt dominantie Van Aert, van der Poel op podium bij terugkeer

Sven Nys is het winnen niet verleerd. Gisteren was het al prijs in Hasselt, vandaag raasde hij ook door het zand van Koksijde. De 39-jarige crosser van Crelan-AA Drink versloeg zowaar de 18 jaar jongere Wout Van Aert. Wereldkampioen Mathieu van der Poel maakte zijn rentree en werd prompt derde.

Vandaag was het eindelijk zover: na maandenlang blessureleed was de wereldkampioenentrui weer te zien bij de profs. Meteen bij de start liet van der Poel zich al gelden. Hij vertrok ontketend en de tegenstand moest al meteen alle zeilen bijzetten om te volgen.

Wereldbekerleider Wout Van Aert nam na een tijdje het roer over en sloeg een gaatje. Koers gereden denk je dan, maar dat was buiten Sven Nys gerekend. Hij reed het gat met de leider dicht en de twee vertrokken voor een verbeten duel. In de achtergrond ging Kevin Pauwels alweer slecht van start. In het gedrum op de korte, nijdige hellinkjes verloor hij bovendien nog terrein.

Vooraan had Sven Nys plots een kleine voorsprong op Van Aert. Het jonge supertalent had af te rekenen met een lekke achtertube. Gelukkig voor van Aert was de materiaalpost dichtbij. De voorgift van een zevental seconden was voor Nys het signaal om het tempo op te voeren. Geen schrik om druk te zetten op de beste renner van dit seizoen. Een halve ronde later zette Van Aert de scheve situatie recht na een vlotte passage door het zand.

Intussen was Pauwels opgeschoven naar plek drie, weliswaar ver achter het kopduo. Van der Poel leek zichzelf bij de start voorbijgereden te zijn. De Nederlander was verder teruggezakt in de top tien. Top tien was het doel voor aanvang van deze wedstrijd.

Terwijl Van Aert en Nys elkaar geen duimbreed toegaven, kreeg Pauwels serieus last van zijn rug, een probleem dat bij de stille Belg vaak terugkeert wanneer het echte herfstweer opdoemt. Nog erger verging het Michael Vanthourenhout. De jonge Belg werd op een brancard afgevoerd na een valpartij. Aanvankelijk werd gemeld dat zijn heup gebroken of gebarsten was, maar dat klopt niet.

In de slotronde moest de zware modderstrook voor de laatste rechte lijn beslissen wie de felbevochten veldrit van Koksijde zou winnen. Van Aert leek de vorige ronden sterker op deze strook. Met een groot verzet probeerde hij Nys te doen kraken. De ervaren kampioen diende Van Aert echter van antwoord en knalde hem met forse lendenrukken uit het wiel. Na meer dan een jaar wint Nys nog eens een klassementscross. Vooral de manier waarop blijft bijzonder indrukwekkend voor een atleet van 39. Het is zijn eerste Wereldbekerzege sinds de cross in Zolder in 2012, meteen ook de vijftigste in zijn carrière.

In de strijd om de laatste podiumplek werden er nog heel posities gewisseld. Van der Poel vond zijn tweede adem en reed met een sterk slot naar een, toch wel verrassende, derde plaats. Die uitslag belooft veel goeds met het oog op de kampioenschappen. Lars van der Haar holde de hele race achter de feiten aan, maar werd toch nog mooi vierde. Kevin Pauwels finishte uiteindelijk slechts als achtste.

Wout Van Aert behoudt de leiding in het Wereldbekerklassement. Sven Nys nadert wel tot op vijf punten. Lars van der Haar staat derde op twintig punten. Met nog vier manches te gaan, ligt de strijd om de witte trui nog helemaal open.

De uitslag in de andere categorieën leverde geen verrassingen op. Sanne Cant domineerde voor het tweede jaar op rij bij de vrouwen. Eli Iserbyt won zijn eerste Wereldbekercross bij de beloften en Jens Dekker bewees ten slotte dat hij nog steeds outstanding is bij de junioren.

Uitslag Wereldbeker Koksijde 2015:

  1. Sven Nys (Bel)
  2. Wout Van Aert (Bel)
  3. Mathieu Van der Poel (Ned)
  4. Lars van der Haar (Ned)
  5. Laurens Sweeck (Bel)
  6. Tom Meeusen (Bel)
  7. Toon Aerts (Bel)
  8. Kevin Pauwels (Bel)
  9. Corne van Kessel (Ned)
  10. Julien Taramarcaz (Zwi)