Dimension Data vandaag naar commissie voor WT-licentie Dimension Data vandaag naar commissie voor WT-licentie

Team Dimension Data verschijnt vandaag voor de licentiecommissie om het laatste plekje in de World Tour te bemachtigen. Dit jaar maakten maar 17 teams deel uit van de World Tour. Het is waarschijnlijk dat de ploeg van Mark Cavendish in 2016 de achttiende ploeg wordt. Alleen Direct Energie, het voormalige Europcar, zou daar nog een stokje voor kunnen steken.

Vorige week werd de licentie van Astana verlengd. De UCI had eerst het antidopingbeleid van de omstreden Kazachse ploeg laten onderzoeken. Dat bleek streng genoeg en zo zitten alle World Tour-ploegen van dit jaar opnieuw in de hoogste divisie van het wielrennen. Officieel heeft de UCI er nog maar elf bevestigd, maar de rest zal de komende weken ongetwijfeld volgen.

Dit seizoen was er echter nog plaats voor één team. Europcar moest die plek normaal gesproken innemen, maar midden december vorig jaar sprong dat plan af toen bleek dat Europcar over onvoldoende financiële middelen beschikte. Met een nieuwe hoofdsponsor en dus een nieuwe naam wil Europcar, vanaf 1 januari Direct Energie, een nieuwe poging wagen.

Wellicht valt het Franse team net uit de boot, want het sterke seizoen van MTN-Qhubeka, volgend seizoen Team Dimension Data, lijkt beloond te zullen worden met een World Tour-licentie. Vandaag zal de licentiecommissie van de UCI de ploegleiding ondervragen en mogelijk al een oordeel vellen. Of de UCI ook plannen heeft om een hoorzitting te houden voor Direct Energie is niet duidelijk. Ploegleider Jean-René Bernaudeau zal zich in ieder geval niet zomaar aan de kant laten schuiven.

Wie verdient WT-licentie het meest?

Team Dimension Data heeft er een behoorlijk goede transferperiode op zitten. Het jonge talent Louis Meintjes vertrok weliswaar, maar met Cameron Meyer, Eisel, Renshaw en Siutsou haalde het Zuid-Afrikaanse team heel wat pk’s in huis. Al zijn de meesten wel op hun retour. De komst van Cavendish was natuurlijk het toppunt. Of hij zijn oude sprintbenen ooit nog terugvindt, valt te betwijfelen, maar hij zal zijn nieuwe ploeg zeker nog zeges bezorgen. Samen met sterkhouder Boasson Hagen is Cav zonder meer de grootste troef van de Zuid-Afrikaanse ploeg om de opstap naar de World Tour te maken.

Misschien wel even belangrijk is de onvoorwaardelijke steun van UCI-voorzitter Brian Cookson. De sterke Tour de France met ritoverwinning overtuigde Cookson ervan dat Team Dimension Data in de World Tour thuishoort. Bovendien zou het een sterk signaal zijn dat het wielrennen verder mondialiseert. Naast de talloze Europese en enkele Amerikaanse teams, een Aziatisch (Astana) en Australisch (Orica-GreenEdge) team, zou er voor het eerst ook een Afrikaanse ploeg in de World Tour zitten.

Direct Energie deed minder goede zaken. Het zag klimmer Pierre Rolland vertrekken naar Cannondale. Ook Cyril Gautier, Yukiya Arashiro en nog zeven anderen verlieten de ploeg. De Franse formatie stelde daar maar vier nieuwe renners tegenover. Sylvain Chavanel is dan wel een naam die tot de verbeelding spreekt, maar is intussen al 36.

Een opsteker was dat sprinter Bryan Coquard niet inging op aanbiedingen van andere World Tour-teams en dat ook uithangbord Thomas Voeckler het vertrouwen in Direct Energie behouden heeft. Desondanks lijkt Team Dimension Data beter gestoffeerd om mee het mooie weer te maken in de World Tour. Niet alleen qua aantal renners (25 tegen 22), maar ook qua inhoud.

World Tour-teams 2016:

AG2R-La Mondiale X
Astana Pro Team X
BMC Racing Team X
Etixx–Quick.Step
FDJ X
IAM Cycling X
Lampre-Merida
Lotto-Soudal
Movistar Team X
Orica-GreenEdge X
Cannondale Pro Cycling Team (dit jaar: Team Cannondale-Garmin)
Team Giant Alpecin X
Team Katusha
Team LottoNL-Jumbo X
Team Sky X
Tinkoff (dit jaar: Tinkoff-Saxo)
Trek Factory Racing X

Team Dimension Data (?) (dit jaar: MTN-Qhubeka)

X = ploegen die door de UCI al officieel bevestigd zijn als World Tour-teams