Van Aert imponeert ook in Gavere Van Aert imponeert ook in Gavere

Wout Van Aert heeft voor het eerst bij de profs de veldritklassieker in Gavere op zijn naam gezet. De voorbije drie jaar won hij er telkens bij de beloften, maar nu was het dus ook meteen raak bij de grote jongens. Sven Nys en Kevin Pauwels vervolledigden het podium. Lars van der Haar was de enige niet-Belg in de top negen. Na een bijzonder harde koers werd hij vierde.

Bij de start liep het al mis voor Tom Meeusen en Julien Taramarcaz. Net nadat de lichten op groen sprongen, trapte Meeusen zijn ketting in twee. Daardoor moest Taramarcaz uitwijken. De Zwitser ging tegen de grond en pakte Stan Godrie mee in de dranghekken. De Nederlander leekt zich het meest bezeerd te hebben.

Vooraan ging van Wout Van Aert in de fout toen hij, tegen de raad van ploegleider Niels Albert in, op een modderig stukje wilde fietsen in plaats van te lopen. Het kost hem vijf plaatsen en ettelijke seconden. Sven Nys, negenvoudig winnaar in Gavere, zag zijn kans om druk te zetten. Lars van der Haar ging goed mee, maar haperde bergop even aan een lint. Gelukkig voor de Nederlander kostte het hem niet veel tijd.

Met nog 5 ronden te gaan kwamen Van Aert en Pauwels aansluiten bij Nys en van der Haar. Daarachter probeerden Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck, die wederom verschroeiend startte, het gat met de kopgroep te dichten. Het duo kwam echter nooit meer echt in het stuk voor.

Na een glibberige afdaling tikte Van Aert met zijn arm tegen een paaltje. Nys sloeg opnieuw een kloofje, maar het viertal troepte weer snel samen. Na zijn eerste mislukte aanvalletje trok Van Aert fors door op de zware klim richting de materiaalpost. Boeken toe op drie ronden van de finish. ‘Ik had niet verwacht dat iemand nog sneller zou kunnen rijden dan ik. Maar dan staat de kampioen Van Aert op en die verhoogt het tempo toch nog’, zei Nys na de cross aan Sporza.

Zoals Cancellara in zijn gloriejaren de voorjaarsklassiekers domineerde, zo raast Van Aert door het veld: geef hem enkele decameters voorsprong en je ziet hem niet meer terug. Stelselmatig diepte hij zijn voorgift uit, maar daarachter woedde nog een serieuze strijd. Pauwels en Nys moesten uitmaken wie zich vandaag ‘best of the rest’ mocht noemen. Van van der Haar was al een tijdje geen sprake meer. De Europese kampioen moest tevreden zijn met plek vier.

15 seconden na Van Aert versloeg Nys de op papier snellere Pauwels in een pittig sprintje. Op van der Haar na kleurde de volledige top negen Belgisch. Wout Van Aert telt in het Superprestigeklassement acht punten meer dan ‘Mister Superprestige’ Sven Nys. Het moet al grondig fout lopen om dat klassement nog uit handen te geven.

De winnaars in Gavere waren net dezelfde als die in Zonhoven. Sanne Cant won tot dusver alle wedstrijden van de Superprestige voor vrouwen. Dat was nu niet anders. Eerstejaarsbelofte Eli Iserbyt topte het podium vol met Telenet-Fidea-renners en bij de junioren zegevierde de Nederlander Jens Dekker.

Volgend weekend, in Koksijde, treedt wereldkampioen Mathieu van der Poel weer in competitie. Benieuwd of hij al meteen iets kan doen aan de hegemonie van Wout Van Aert.

Uitslag Superprestige Gavere 2015:

  1. Wout Van Aert (Bel)
  2. Sven Nys (Bel)
  3. Kevin Pauwels (Bel)
  4. Lars van der Haar (Ned)
  5. Laurens Sweeck (Bel)
  6. Klaas Vantornout (Bel)
  7. Michael Vanthourenhout (Bel)
  8. Tim Merlier (Bel)
  9. Rob Peeters (Bel)
  10. Michael Boros (Tsj)