Fabian Cancellara stopt na volgend jaar met wielrennen. Dat kondigde de ‘Beer van Bern’ aan op het Zwitserse wielergala. ‘Wielrennen is niet mijn hele leven, het is slechts een deeltje ervan’, zei hij gisterenavond. Wat hij na zijn carrière wil doen, weet hij nog niet precies.

Cancellara vertelde ook dat hij niet zal deelnemen aan de Olympische Spelen. Door de zwaarte van de parcoursen maakt de Olympische tijdritkampioen van 2008 geen schijn van kans op een medaille. Volgend voorjaar zal hij nog een laatste kans krijgen om te schitteren in zijn geliefkoosde kasseiklassiekers. In de Ronde van Vlaanderen wordt hij bij winst alleen recordhouder met vier zeges. In Parijs-Roubaix kan hij naast Tom Boonen en Roger De Vlaeminck komen, eveneens met vier overwinningen.

Stefan Küng werd overigens verkozen tot Zwitsers renner van het jaar. Door zijn sterke prestaties op de weg en op het EK en WK baanwielrennen krijgt hij die prijs al op zijn 22ste.

Einde van een generatie

De komende twee à drie jaar zullen een hoop sterke renners het wielrennen vaarwel zeggen. Cancellara’s grote concurrent Tom Boonen heeft een contract tot eind 2016 bij Etixx-Quick Step. Mogelijk wil hij ook nog het voorjaar van 2017 meepikken. De Belg streeft vooral nog naar een vijfde kassei in Parijs-Roubaix. Eerst moet Boonen wel nog afwachten hoe hij herstelt van zijn zware val in Abu Dhabi.

In Spanje neemt een bijzonder sterke generatie binnenkort afscheid. Alberto Contador kondigde begin dit jaar aan dat 2016 zijn laatste seizoen wordt. Maar enkele weken geleden zette ‘El Pistolero’ de deur nog op een kier voor de Tour van 2017. Dat wordt dan sowieso wel het eindpunt. Joaquim Rodriguez verlengde zijn overeenkomst met Kathusha met één jaar. Hij is 36 jaar maar toonde in de Ronde van Frankrijk met twee ritoverwinningen dat hij nog niet versleten is.

Alejandro Valverde rijdt nog minstens tot eind 2017 mee in het peloton. Na een indrukwekkend voorjaar wil de 35-jarige winnaar van de World Tour nog even doorgaan op zijn elan. Zijn kersverse ploegmaat bij Movistar Daniel Moreno volgt zijn nieuwe kopman tot 2017. Al is het mogelijk dat hij er nadien nog een jaartje aan vastbreit. Samuel Sanchez is de laatste grote Spaanse naam die weldra op pensioen zal gaan. Het contract van de 37-jarige renner van BMC werd tijdens de Tour met één jaar verlengd. Hij is de enige Olympisch kampioen op de weg die nog actief is.

Het ouderdomsdeken van het wielrennen, Davide Rebellin, is ondertussen al 44, maar weet nog steeds van geen ophouden. Ook volgend jaar zal hij nog te zien zijn in het shirt van CCC Sprandi. Michele Scarponi (36) heeft tot eind volgend seizoen een contract bij Astana. De vraag is hoe lang hij zich nog uit de naad wil rijden voor toppers als Nibali en Aru. Nog een Italiaan die het einde van zijn carrière nadert, is Filippo Pozzato (34). Volgend jaar gaat hij naar Southeast. Zijn beste niveau haalt hij al lang niet meer, maar hij is het wielrennen nog niet beu.

Simon Gerrans is intussen ook al 35 jaar. Zijn contract bij Orica-GreenEdge loopt af in 2017. Na dit pechseizoen wil de Australiër de benen van 2014 terugvinden. Als dat lukt, is hij er in 2018 misschien nog bij. Ten slotte lijkt ook Sylvain Chavanel bijna klaar met de wielersport. Hij heeft tot en met eind 2017 onderdak gevonden bij Direct Energie, het voormalige Europcar. De sterke uitslagen van enkele jaren geleden zitten er niet meer in, dus 2017 lijkt het slotjaar voor de Fransman.