De eerste Europese veldritkampioen bij de elite heet niet Wout Van Aert. Na zijn overmacht van de laatste weken is dat nieuws misschien nog wel opmerkelijker dan de overwinning van Lars van der Haar. Nochtans zag het er even niet goed uit voor de Nederlandse pitbull, maar in de slotronde zette hij de puntje op de i.

Het duurde een tijdje voor de koers echt werd opengebroken. Clément Venturini en Laurens Sweeck reden elk een stukje solo aan de leiding. Van Aert werd in de achtervolging intussen nauwlettend geschaduwd door Lars van der Haar. Na een loopstrook bergop trok Van Aert halfweg wedstrijd eindelijk de registers open. Van der Haar ging mee, Michael Vanthourenhout zette zichzelf vooraan buitenspel door de hekken in te rijden bij de befaamde ‘chicken run’. De Belg was zeker niet de enige die met de grond kennismaakte. Venturini daarentegen gaf daar eerder in de wedstrijd met een spectaculair sprongetje nog het beste van zichzelf.

Van Aert en van der Haar waren dus weer op weg naar een duel. De vraag was: waar zou de Belgische veelwinnaar van der Haar deze keer lossen? Natuurlijk, bij de looppassages. De kleine beentjes van de Nederlander kunnen de stelten van Van Aert niet volgen. De vicewereldkampioen wist dat uiteraard en met nog drie ronden te gaan liep hij van der Haar flagrant uit het wiel. Maar van der Haar bleef op korte afstand achtervolgen. Het minste foutje vooraan zou hem terug in het wiel van Van Aert brengen.

Gelukkig voor de renner van Giant-Alpecin was dat ook het geval. Net voor Van Aert een zandafdaling wilde aansnijden haperde de ketting. Hij schakelde hem snel terug op het tandwiel, maar verloor net genoeg tijd om weer gezelschap te krijgen van van der Haar. Beide kemphanen moesten even op adem komen. Ondertussen was Kevin Pauwels in de achtergrond opgeschoven naar plek drie. Bij het ingaan van de laatste ronde moest Pauwels nog een klein gaatje dichten op het leidersduo. Dat lukte uiteindelijk niet, want van der Haar trok even de gashendel open. Hij wilde koste wat kost de looppassages op kop beginnen. Van Aert moest even naar adem happen. Hij leek nog even aanstalten te maken om terug te keren, maar dat lukte uiteindelijk niet en zo pakte Nederland de gouden medaille bij het allereerste EK veldrijden voor profs.

Ondanks dat België nog steeds het grootste veldritland is, heeft Nederland wel de Europese en wereldkampioen in zijn rangen. België vulde vandaag de rest van de top vier in. Naast Van Aert mocht ook Pauwels mee het podium op. De onfortuinlijke Vanthourenhout werd teleurgesteld vierde. Met Thijs van Amerongen (zesde) en Corné van Kessel (achtste) had Nederland nog twee renners in de top tien.

Twee Belgen die vooraan ontbreken in de uitslag zijn Sven Nys en Tom Meeusen. Nys stond deze ochtend ziek op en moest forfait geven. Hij zal dus nooit een EK veldrijden betwisten. Morgen in Ruddervoorde is hij er al opnieuw bij. De jarige Meeusen startte wel. Hij dook zelfs als eerste het veld in maar zakte er geleidelijk aan door. Uiteindelijk gaf hij op.

België domineerde wel in de andere categorieën. Bij de dames won Sanne Cant voor Jolien Verschueren en Nikki Harris. Quinten Hermans soleerde naar de zege bij de beloften voor drie Belgische ploegmaats. Bij hun vrouwelijke collega’s won Femke Van Den Driessche. Jens Dekker redde bij de jeugd de Nederlandse eer door het EK voor junioren op zijn naam te zetten. Landgenoot Mitch Groot werd tweede.

Uitslag EK profs Huijbergen:

  1. Lars van der Haar (Ned)
  2. Wout Van Aert (Bel)
  3. Kevin Pauwels (Bel)
  4. Michael Vanthourenhout (Bel)
  5. Julien Tarmarcaz (Zwi)
  6. Thijs van Amerongen (Ned)
  7. Laurens Sweeck (Bel)
  8. Corné van Kessel (Ned)
  9. Radomir Simunek (Tsj)
  10. Tim Merlier (Bel)