Wout Van Aert heeft voor de tweede keer op rij de Koppenbergcross gewonnen. De rest volgde op geruime afstand. Een strijdlustige Lars van der Haar werd derde. Van Aert heeft al een mooie voorsprong in het klassement van de Bpost Bank Trofee. Zonder blessures of mechanische pech lijkt dat klassement hem nu al niet meer te kunnen ontglippen.

Nys en van der Haar waren de grote namen die hun start hadden gemist. Maar omdat de andere favorieten naar elkaar zaten te lonken, konden de twee moeiteloos terug vooraan inpikken. Op een droog parcours zouden de verschillen op de Koppenberg niet zo hoog oplopen. Theoretisch althans. Ook halfweg cross leek dat nog het geval.

De schrik voor een nieuwe straffe stoot van Van Aert zat er goed in. Thijs van Amerogen en Dieter Sweeck grepen daardoor hun kans. Ze glipten weg uit het omvangrijke peloton. Iedereen keek naar Van Aert, maar die gaf geen krimp. Toen de voorsprong van de twee – laat ons eerlijk wezen – mindere goden was opgelopen tot een halve minuut nam Sunweb-Napoleon Games zijn verantwoordelijkheid.

Het peloton werd lichtjes gedecimeerd. Ondertussen waren Sweeck en van Amerongen wel nog steeds buiten schot. Tot Wout Van Aert weer zijn aanvalsmoment uitkoos. Op het steile klimmetje aan de tussensprint, waar hij enkele ronden eerder al 15 bonusseconden sprokkelde, ging de jonge Belg op en over het kopduo en reed de iedereen flagrant uit het wiel.

Lars van der Haar zag dat aanklampen geen zin had. De Nederlander consolideerde met Kevin Pauwels zijn plek op het podium. Net daarachter probeerden Nys en Meeusen de achtervolgers bij te benen, weliswaar zonder succes. Van Rob Peeters, die in Zonhoven nog verrassend tweede eindigde, was er vandaag geen spoor. Hij gaf op.

In de voorlaatste ronde kende Nys zijn wekelijkse dosis pech. Geen platte tube deze keer, wel een kapotte ketting. Ook voor sporters met een enorme vechtlust wordt het wel eens te veel. Nys stapte onder luid applaus uit de wedstrijd. Zo blijft het voor de Kannibaal van Baal dus bij negen overwinningen in deze veldritklassieker.

Daar trok Wout Van Aert zich niets van aan. Hij reed ogenschijnlijk gemakkelijk naar de overwinning. Zijn tweede op rij in de Koppenbergcross. Met 8 overwinningen op 10 wedstrijden heeft Van Aert al een fenomenaal beginrapport. Kevin Pauwels werd tweede op een halve minuut, enkele seconden later gevolgd door Lars van der haar.

In de algemene klassering van de Bpost Bank Trofee heeft Van Aert al 55 seconden voorsprong op Pauwels. Het seizoen is eigenlijk nog maar net begonnen, maar dit klassement lijkt al beslist.

Ook in de andere categorieën waren Belgen aan het feest. Bij de vrouwen won Jolien Verschueren haar eerst grote cross, Quinten Hermans domineerde bij de beloften en Seppe Rombouts zegevierde voor het eerst bij de junioren.

Volgende week staat het allereerste EK voor profs op het programma. De kans is groot dat Van Aert in Huijbergen het Belgische volkslied zal laten weerklinken. Voor Nederland lijkt een zilveren medaille bij voorbaat het hoogst haalbare. Al weet je met van der Haar in eigen land maar nooit.

 Uitslag Bpost Bank Trofee Koppenberg 2015:

  1. Wout Van Aert (Bel)
  2. Kevin Pauwels (Bel) +31″
  3. Lars van der Haar (Ned) +37″
  4. Tom Meeusen (Bel) +1’26”
  5. Thijs van Amerongen (Ned) +1’30”
  6. Diether Sweeck (Bel) +1’42”
  7. Michael Vanthourenhout (Bel) +1’44”
  8. Julien Taramarcaz (Zwi) +1’46”
  9. Corne van Kessel (Ned) +1’50”
  10. Gianni Vermeersch (Bel) +1’56”