De tien meest verrassende transfers

Wielernieuws Laatst bijgewerkt 30 oktober 2015 13:27 Vincent Kwanten

De transfermarkt in het wielrennen loopt stilaan leeg. Sommige renners zijn nog op zoek naar een contract, maar de meesten weten wel al waar ze in 2016 zullen rijden. Enkele grote namen zijn van ploeg veranderd. Denk maar aan topsprinters Mark Cavendish (naar Team Dimension Data) en Marcel Kittel (naar Etixx-Quick Step), ronderenners als Richie Porte (naar BMC) en Rigoberto Uran (naar Cannondale-Garmin), of ex-wereldkampioen Michal Kwiatkowski (naar Team Sky).

Ook buiten dat rijtje grote namen was er veel activiteit op de transfermarkt. Af en toe dook er een verrassende ploegwissel op. Vooral Orica-GreenEdge en Team Timension Data speelden daarin een prominente rol. Hieronder vind je een (subjectief) lijstje van de tien meest verrassende transfers.

  1. Enrico Battaglin

Battaglin lijkt al enkele jaren klaar voor de World Tour. Volgend jaar geeft LottoNL-Jumbo hem die kans. Voor de snelle Italiaan lijkt de Nederlandse Lotto op het eerste zicht niet de meest voor de hand liggende ploeg. Je zou hem eerder verwachten bij Lampre-Merida of Cannondale-Garmin. LottoNL-Jumbo haalt hem weg bij Bardiani-CSF en pleziert daarmee ook fietsensponsor Bianchi. Vanaf volgend jaar zal Battaglin zich mogen uitleven in onder meer de Amstel Gold Race. De afgelopen jaren bewees de Noord-Italiaan onder meer in de Giro d’Italia dat hij een sterke heuvelrenner is met uitstekende sprintersbenen.

  1. Amets Txurruka

Niet meteen de meest tot de verbeelding sprekende naam, maar wel een verrassende transfer. De Spaanse klimmer gaat van Caja Rural naar Orica-GreenEdge. Van nature is de Australische ploeg gericht op tijdrijders en hardrijders, zeker niet op kleine Baskische klimmers. Maar met de Colombiaan Esteban Chaves en de broertjes Yates in de ploeg wil het team zijn horizon verruimen. Txurruka zal de klimkopmannen moeten bijstaan in de bergen. In dat opzicht is het een logische transfer, maar toch lijkt Txurruka een renner die niet past bij de cultuur van de Australische formatie.

  1. Ruben Plaza

Zelfde verhaal voor Plaza. Zijn overstap van Movistar naar Lampre was dit jaar al een serieuze verrassing. Nu verbaast hij opnieuw door met Txurruka naar Orica-GreenEdge te vertrekken. Dit jaar won Plaza, nochtans geen veelwinnaar, een rit in zowel de Tour als de Vuelta. Op zijn vijfendertigste wil de Spanjaard nog minstens een jaar zijn ervaring delen met de jonge talentvolle klimmers van Orica.

  1. Omar Fraile

De bergtrui uit de Ronde van Spanje gaat na een prima seizoen naar Team Dimension Data. Dit jaar heet de ploeg nog MTN-Qhubeka. Je zou verwachten dat hij bijvoorbeeld naar Movistar zou gaan, maar het werd dus Team Dimension Data. Fraile is de eerste en enige Spanaard in het Zuid-Afrikaanse team. Fraile zal er in ieder geval meer vrijheid krijgen dan bij een World Tour-team met een uitgesproken kopman.

  1. Cameron Meyer

Nog verrassender dan de overstap van Fraile is die van Cameron Meyer. Hij gaat ook naar Team Dimension Data. Meyer is eigenlijk het prototype van een Orica-renner: een goede hard- en tijdrijder die een heuveltje probleemloos overleeft en ook nog een sprint kan rijden. Bij het voormalige MTN-Qhubeka zullen ze er niet rouwig om zijn dat ze zo’n renner konden inlijven. Meyer had nochtans aanbiedingen zat. Onder andere Team Sky en Etixx toonden interesse. Door steeds meer Angelsaksische renners aan te trekken verliest Team Dimension Data wel stukje bij beetje zijn Afrikaanse identiteit Maar eigenlijk moet dat ook als je als team mee wil draaien aan de top. Afrika ligt immers bezaaid met toplopers, maar (voorlopig?) niet met toprenners.

  1. Dani Moreno

Dani Moreno maakt nog een late, verrassende switch. Hij verlaat zijn vriend Joaquim Rodriguez bij Katusha en rijdt in 2016 voor het team van Rodriguez’ vermeende aartsvijand Alejandro Valverde. In de Ronde van Lombardije kon Moreno zijn eigen kans gaan bij afwezigheid van Rodriguez, die moest afzeggen door een knieblessure. De Spaanse springveer werd tweede en was bergop duidelijk de beste. Onder de vleugels van Rodriguez zou Moreno zo’n uitslag nauwelijks durven rijden. Daar is hij mentaal misschien wel te weinig kampioen voor. Een kampioen wil altijd winnen, Moreno wil dat als Rodriguez het goed vindt. Of Moreno nu beter af is, is twijfelachtig. Als Valverde nog maar enigszins voelt dat hij kan winnen, zal hij het niet zomaar aan Moreno laten.

  1. Bob Jungels

Bob Jungels vertrekt niet in goede verstandhouding bij Trek. Het 22-jarige toptalent bouwt zijn prille carrière verder uit bij Etixx-Quick Step. Die overstap viel niet in goede aarde bij de ploegleiding van Trek. Dat team heeft hem immers jaren lang begeleid naar het profwielrennen. Na zijn moedige aanvalspogingen in de Tour kreeg de Luxemburger enkele aanbiedingen van topteams. Een transfer naar Etixx-Quick Step was volgens hem interessanter dan een contractverlenging bij Trek. Jungels hoopt de komend jaren uit te blinken in rittenkoersen en heuvelkassiekers.

  1. Louis Meintjes

De Zuid-Afrikaanse pocketklimmer wil een stapje hogerop zetten en vervoegt de rangen van Lampre-Merida. De 23-jarige Meintjes verlaat MTN-Qhubeka, terwijl toch verwacht werd dat hij zou bijtekenen. Hij denkt dat hij bij Lampre meer mogelijkheden heeft om uit te groeien tot een absolute topper in het rondewerk.

  1. Rafael Valls

Ook Lotto-Soudal doet een opmerkelijke transfer. Rafal Valls laat Lampre-Merida achter en rijdt de komende twee jaar voor de Belgische Lotto-ploeg. Dit jaar won hij de Ronde van Oman voor grote namen als Van Garderen en Valverde. Valls steekt niet onder stoelen of banken dat hij in kleine rittenkoersen zichzelf verder wil tonen. Nu Jurgen Van den Broeck naar Kathusha vertrokken is, kan de Spanjaard laten zien wat hij in zijn mars heeft.

  1. Pieter Weening

De laatste renner in de top tien is een Nederlander. Na jaren op het allerhoogste niveau zet hij nu een stapje opzij. Hij draagt volgend jaar de outfit van het pro-continentale Roompot Oranje Peloton. De 34-jarige Fries kon zijn contract verlengen bij Orica-GreenEdge, maar wilde graag terug voor een Nederlandse ploeg koersen. Daarom bood hij zich aan bij Roompot. Michael Boogerd en co laten zo’n nuttige renner natuurlijk niet schieten. Weening kan zowel zijn ervaring doorgeven aan talentrijke jonge Nederlanders als nog eens zijn eigen kans gaan in heuvelachtige klassiekers.

 

Zij haalden de top tien net niet :

Beñat Intxausti verlaat na vijf jaar Team Movistar en trekt naar klimmersploeg Team Sky. Wellicht zal hij in de Tour in het treintje van Froome plaatsnemen.

Enfant terrible Carlos Betancur neemt de plaats van Intxausti in bij Movistar. Kan de Colombiaan daar zijn goede benen van Parijs-Nice 2014 terugvinden? Dan zullen ze hem bij Movistar in ieder geval weer op het rechte pad moeten brengen.

Sylvain Chavanel trekt in de herfst van zijn carrière naar Direct Energie, het voormalige Europcar. De sympathieke Fransman kreeg geen nieuw contract bij IAM.

– De Deen Matti Breschel kan nog eens zijn eigen gaan in de klassiekers. Met Peter Sagan in je ploeg is dat natuurlijk uitgesloten. Bij Cannondale-Garmin zal hij wellicht (mede)kopman worden in de voorjaarsklassiekers. Of hij de vorm van zijn wonderjaar 2010 kan evenaren, is nog maar de vraag.

Pierre Rolland wordt ploegmaat van Breschel. Hij rijdt al zijn hele carrière in Franse loondienst, maar zoekt nu dus andere oorden op. Bij Cannondale moet hij samen met Uran het gat opvullen dat Ryder Hesjedal en Daniel Martin achterlaten.