Parijs-Tours 2015: Nog één keer volgas Parijs-Tours 2015: Nog één keer volgas

In de aanloop naar Parijs-Tours zondag slijpt het peloton nog één maal de messen. De Franse wedstrijd is immers de laatste klassieker van het jaar en veel renners zetten na deze koers een punt achter hun seizoen. Het vlakke parkoers nodigt uit tot een massasprint, maar een blik op de voorgaande edities leert dat juist dát een geen vanzelfsprekendheid is. Zo werd de Franse publiekslieveling Thomas Voeckler (foto) bijvoorbeeld vorig jaar nog geklopt door de Belg Jelle Wallays in een sprint-à-deux.

Het parkoers
Wie het profiel van Parijs-Tours bekijkt ziet al snel dat het parkoers nagenoeg vlak is: nooit wordt het écht moeilijk en slechts de Côte de Crochou, de Côte de Beau Soleil en de Côte de l’Épan in de slotfase van de wedstrijd zijn aangemerkt als klimmetjes. Wat de koers, die start in Chartres, wél zwaar maakt, zijn de afstand en de wisselvallige weersomstandigheden. Het parkoers is maar liefst 231 kilometer lang – voor veel renners is dat al snel 31 kilometer te ver – en meestal is rond Parijs-Tours de herfst écht ingetreden.

De Avenue de Grammont in Tours is gewijde grond voor de sprinters in het peloton, die er altijd naar zullen blijven streven hun sporen na te laten in zo’n grote wedstrijd als Parijs-Tours. Veel ploegen hebben er baat bij dat de koers uitmondt in een massasprint, maar daarnaast zijn er net zoveel renners die maar wat graag het karretje van de sprinters in de poep willen rijden, zoals de uittredende winnaar Jelle Wallays deed in 2014.

De beroemde kathedraal in Chartres. © Creative Commons.

De favorieten
Jelle Wallays was vorig jaar de verrassende winnaar van Parijs-Tours. De Belg ging al na vijf kilometer samen met zes man in de aanval en na een monstervlucht van 232,5(1) kilometer troefde hij Thomas Voeckler, zijn enig overgebleven metgezel, af in een sprint-à-deux. Op twaalf seconden achterstand was zijn landgenoot Jens Debusschere de snelste van een klein peloton, dat simpelweg te laat kwam. Opvallende bijkomstigheid: Wallays schreef in 2010 al eens de beloftenkoers van de Franse najaarsklassieker op zijn naam.

Jelle Wallays keert terug naar de koers waarin hij vorig jaar zo verrassend zegevierde. Het is één van de laatste keren dat de Belg in de kleuren van Topsport Vlaanderen te bewonderen is, want hij heeft een tweejarig contract getekend bij World Tour-formatie Lotto-Soudal. De Fransen smachten naar een overwinning, want in 2006 zagen zij voor het laatst een landgenoot (Frédéric Guesdon) zegevieren in Parijs-Tours. Ze hebben dan ook al hun hoop gevestigd op Nacer Bouhanni en Arnaud Démare. Mocht de koers onverhoopt tóch weer op een ontsnapping uitdraaien, dan hebben ze meerdere troeven in handen zoals bijvoorbeeld Tony Gallopin en Alexis Gougeard, die in de Vuelta a España een rit pakte en deze week de Tour de l’Eurométropole won. En wie weet laat de verrassende Franse kampioen Steven Tronet (Auber 93) wel van zich horen!

De Fransen moeten dan wel afrekenen met een aantal gerenommeerde namen, waaronder een hele rits Belgen. Gianni Meersman en Jens Debusschere, die een sterk najaar rijdt zijn watervlug in de sprint, terwijl ex-winnaar Greg van Avermaet en de jonge Tiesj Benoot hun mannetje kunnen staan in een lange en zware koers. Ook Matteo Pelucchi, Giacomo Nizzolo, Gerald Ciolek, Nikias Arndt en Sam Bennett behoren tot de favorieten.

Namens Nederland kijken we naar Danny van Poppel, Moreno Hofland en Niki Terpstra. Van Poppel won de 12de etappe in de Vuelta a España en was ook op de slotdag dicht bij de ritzege. Onlangs reed hij in het Kampioenschap van Vlaanderen en de Primus Classic Impanis-Van Petegem goed voor top 10-klasseringen. Voor zowel Van Poppel als Hofland wordt het de eerste deelname aan de Franse profkoers. Terpstra rijdt de koers voor de zesde keer en hij kent inmiddels het klappen van de zweep: in 2012 was hij hier al eens derde achter Marco Marcato en Laurens de Vreese.

Recente winnaars:
2005 · Erik Zabel
2006 · Frédéric Guesdon
2007 · Alessandro Petacchi
2008 · Philippe Gilbert
2009 · Philippe Gilbert
2010 · Óscar Freire
2011 · Greg Van Avermaet
2012 · Marco Marcato
2013 · John Degenkolb
2014 · Jelle Wallays