Valverde winnaar World Tour-klassement Valverde winnaar World Tour-klassement

Voor het tweede jaar op rij en de vierde keer in zijn carrière is Alejandro Valverde de sterkste in de UCI World Tour, het regelmatigheidsklassement over alle grote wedstrijden dit seizoen. Zijn ploeg Movistar won opnieuw het ploegenklassement en Spanje was het sterkste land in 2015. Tom Dumoulin was op de vijftiende plek de beste Nederlander.

Hoewel Valverde voor de Ronde van Lombardije al zeker was van de eindzege, weerhield hem dat er niet van de vierde plek in de Italiaanse herfstklassieker toe te voegen aan zijn toch al indrukwekkende seizoen. Zo won de 35-jarige Spanjaard onder meer drie etappes in de Ronde van Catalonië, was hij de beste in de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik en waren er ereplaatsen in de Amstel Gold Race, de Tour de France en de Clasica San Sebastian.

Dit jaar verzamelde Valverde 675 punten in het World Tour-klassement en bleef daarmee Joaquim Rodriguez (474 punten) en Nairo Quintana (457) ruim tweehonderd punten voor; de Spanjaard en de Colombiaan eindigden als tweede en derde.

Dumoulin
Tom Dumoulin dankt zijn vijftiende plaats aan zijn sterke prestaties in de Tour Down Under, de Ronde van Zwitserland en recent de Vuelta a España. Hij eindigde als vierde in de Australische ronde en won twee ritten in Zwitserland, die hem mede aan de derde plek in het eindklassement hielpen. In de Vuelta deed de Nederlander van Giant-Shimano tot aan de voorlaatste dag mee om de eindzege en boekte hij twee ritzeges.

Uitslag UCI World Tour 2015:
1. Alejandro Valverde (675 punten)
2. Joaquim Rodriguez (474)
3. Nairo Quintana (457)
4. Alexander Kristoff (453)
5. Fabio Aru (448)
6. Chris Froome (430)
7. Alberto Contador (407)
8. Greg van Avermaet (324)
9. Rui Costa (324)
10. Thibaut Pinot (319)