Twaalf Nederlanders van start in Lombardije Twaalf Nederlanders van start in Lombardije

In het centrum van de Italiaanse stad Bergamo is zondagochtend om 10.35 uur de 109de editie van de Ronde van Lombardije gestart. In totaal staan er twaalf Nederlanders op de startlijst, die inmiddels is bekendgemaakt. Met zeven landgenoten heeft LottoNL-Jumbo hofleverancier.

Met Wilco Kelderman, Robert Gesink, Steven Kruijswijk, Bert Jan Lindeman, Timo Roosen, Bram Tankink en Dennis van Winden kleurt de ploeg behoorlijk oranje; de Nieuw-Zeelander George Bennett is de enige niet-Nederlander in de ploeg.

De andere Nederlanders zijn verspreid over vijf ploegen. Tom Jelte Slagter rijdt bij Cannondale-Garmin in de ploeg van de uittredende winnaar Dan Martin, Stef Clement koers in de kleuren van het Zwitserse IAM Cycling, Tom Dumoulin is de enige Nederlander bij Giant-Alpecin, Wout Poels (Team Sky) staat na zijn vijfde plaats in Milaan-Turijn ook in de Ronde van Lombardije aan de start en Bauke Mollema is door zijn ploeg Trek Factory Racing opgesteld.

De prestaties van de Nederlanders zijn zondag LIVE op televisie te volgen bij onder meer de NOS, Sporza en Eurosport. Eurosport zendt vanaf 15.31 uur de koers rechtstreeks uit.

Favorieten
Eerder deze week schreef Cycling Story al een uitgebreide voorbeschouwing op de Ronde van Lombardije. Joaquim Rodriguez won al in 2012 en 2013 en behoort opnieuw tot de kanshebbers. De afdaling in de finale biedt perspectief voor Alejandro Valverde, de nummer twee van 2013 en 2014. In de aanloop naar de herfstklassieker won Vincenzo Nibali twee wedstrijden en dus kan de Italiaan zondag op thuisgrond zijn tegenvallende seizoen redden. Ook Tim Wellens reed een teleurstellende Tour maar hij toonde vorig jaar al aan dat Lombardije ‘zijn’ koers kon worden door er knap vierde te worden. Philippe Gilbert, winnaar in 2009 en 2010, lijkt mede door zijn sterke optreden in Richmond vorige week mee te gaan doen om de winst. Ook Adam Yates, Fabio Aru, Warren Barguil en Rafal Majka behoren tot de favorieten.