Na een teleurstellend verlopen Tour de France en een desastreuze Vuelta a España, heeft Vincenzo Nibali in de Ronde van Lombardije orde op zaken gesteld. Luidkeels toegejuicht door zijn landgenoten, werd de Haai van Messina zondag de eerste Italiaan sinds 2008 die het vijfde en laatste monument van het jaar weet te winnen.

Na een aanval in de afdaling van de Civiglio – de voorlaatste klim van de koers – reed Nibali de slotkilometers solo. Achter de kopman van Astana reed Daniel Moreno op 21 seconden naar de tweede plaats, Thibaut Pinot eindigde op 32 seconden als derde.

Robert Gesink, Wout Poels en Tom-Jelte Slagter vielen net buiten de top 10 van de uitslag. Het Nederlandse trio van LottoNL-Jumbo, Team Sky en Cannondale-Garmin vormde een keurig rijtje en eindigde respectievelijk als elfde, twaalfde en dertiende.

‘Gelijk aan Luik-Bastenaken-Luik’
In Lombardije redde Vincenzo Nibali zijn tegenvallende seizoen. Als titelverdediger was hij in de Tour de France niet opgewassen tegen Chris Froome, Nairo Quintana en Alejandro Valverde en na de tweede etappe van de Vuelta a España werd de Italiaan gediskwalificeerd.

Hij bewees echter in de aanloop naar de Italiaanse herfstklassieker op tijd in vorm te zijn door de Coppa Bernocchi en de Tre Valli Varesine te winnen. Voorts waren er top 5-klasseringen in de Coppa Agostini, Memorial Marco Pantani en de GP Industria. Alleen de 42ste plaats in de WK-wegwedstrijd viel uit de toon.

,,Ik heb altijd gezegd dat een overwinning in de Ronde van Lombardije gelijk staat aan Luik-Bastenaken-Luik.” Vincenzo Nibali (Astana Pro Team)

,,Ik heb altijd al een grote klassieker willen winnen en ik ben er voorheen al vaak dichtbij geweest”, zei Nibali na de finish. ,,Hoewel ik iets van mijn versnelling ben verloren, ben ik altijd competitief gebleven in eendagswedstrijden. Als er zware beklimmingen zoals vandaag zijn opgenomen in het parkoers, is het makkelijker voor een klimmer zoals ik. Dat ik hier de overwinning pak, betekent veel voor me. Ik heb altijd gezegd dat een overwinning in de Ronde van Lombardije gelijk staat aan Luik-Bastenaken-Luik.”

Uitslag Ronde van Lombardije 2015: