WK wielrennen 2015 – Uitslag wegrit elite vrouwen WK wielrennen 2015 – Uitslag wegrit elite vrouwen foto: Tim van Hengel

Anna van der Breggen heeft Nederland opnieuw een zilveren medaille bezorgd op het wereldkampioenschap in Richmond, Verenigde Staten. Onze landgenote werd net als in de tijdrit met een nipt verschil geklopt. De Britse Lizzie Armistead startte als topfavoriete en maakte de verwachtingen helemaal waar. Armitstead was de sterkste vrouw in koers en klaarde de klus na 130 kilometer in een sprint van een selecte groep. Van der Breggen ging vroeg van kop af, maar kon de voorsprong helaas niet vasthouden tot aan de meet. Megan Guarnier snelde voor eigen publiek naar het brons.

De Nederlandse ploeg wilde er een zwaar kampioenschap van maken en voerde dan ook vanuit de start de regie over het peloton. De Oranje dames toonden hun offensieve intenties duidelijk door tijdens de eerste rondes enkele pittige tempoversnellingen te plaatsen op de hellingen. Niemand geraakte weg en op 40 kilometer van het einde werd Chantal Blaak dan vooruit gestuurd om de koers open te breken.

Blaak verkreeg een mooie voorsprong van 40 tellen, maar in de heuvelzone slonk de marge snel. De Australische Rachel Neylan nam het commando op twee ronden van het einde over. Neylan kreeg in de voorlaatste ronde het gezelschap van een achttal vrouwen, waaronder Amy Pieters namens Nederland. Australië had naast Neylan ook Lauren Kitchen mee in de interessante vlucht. De ‘Aussies’ besloten daarop afstopwerk te verrichten in het flink uitgedunde peloton, waardoor het verschil opliep naar de minuut.

De Poolse Malgorzata Jasinska besloot voor het ingaan van de slotronde de debatten te openen in de kopgroep. Ze liep echter op een counter van de sterke Kitchen en de Italiaanse Valentina Scandolara. Het duo overleefde Libby Hill (250 meter à 7,6%), al kwamen de grote favorieten daar terug tot op 20 seconden. Op 23rd Street (100 meter à 11,0%) was de samensmelting mede dankzij het werk van Armitstead een feit. In de slotkilometer bleven negen titelkandidaten over na de laatste passage van Governor Street (290 meter à 6,9%). Zij trokken gezamenlijk naar de streep, waarna Armitstead niet te kloppen bleek in de spurt om de magische regenboogtrui.

WK wielrennen 2015 – Uitslag wegrit elite vrouwen:

1.Lizzie Armitstead (Gbr)3u 23' 56''
2.Anna van der Breggen (Ned)z.t.
3.Megan Guarnier (Vst)z.t.
4.Elisa Longo Borghini (Ita)z.t.
5.Emma Johansson (Zwe)z.t.
6.Pauline Ferrand-Prevot (Fra)z.t.
7.Katarzyna Niewiadoma (Pol)z.t.
8.Alena Amialiusik (Wru)z.t.
9. Jolanda Neff (Zwi)z.t.
10.Ellen van Dijk (Ned)+9''