WK wielrennen 2015 – Uitslag wegrit elite mannen WK wielrennen 2015 – Uitslag wegrit elite mannen foto: Tim van Hengel

Peter Sagan is de nieuwe wereldkampioen op de weg! De 25-jarige Slowaak had al een geweldige staat van dienst, maar in het Amerikaanse Richmond beleefde hij het ultieme hoogtepunt uit zijn loopbaan. Sagan reed tijdens de bloedstollende slotfase weg op de voorlaatste helling en soleerde naar de magische regenboogtrui. De overige favorieten hadden het nakijken en konden enkel nog sprinten om het zilver. De Australiër Michael Matthews was de snelste van een selecte groep achtervolgers, terwijl het brons verrassend naar de Litouwer Ramunas Navardauskas ging.

De Nederlanders reden een wereldkoers door de wedstrijd van start tot finish kleur te geven. Helaas werd de prachtige teamprestatie niet beloond met een medaille. Tom Dumoulin had tot vijftig meter voor de streep zicht op eremetaal, maar het was hem niet gegund. Dumoulin kwam na 261,4 kilometer uiteindelijk als elfde over de meet en vlak daarachter werd kopman Niki Terpstra dertiende.

Het koersverloop
Het peloton had nog nauwelijks de neutralisatiezone nog nauwelijks verlaten of de Ier Conor Dunne opende de debatten. De boomlange Dunne (2,04m) kreeg zeven avonturiers met zich mee: Ben King (Verenigde Staten), Jesse Sergent (Nieuw-Zeeland), Ivan Stevic (Servië), Sung Baek Park (Zuid-Korea), Andruy Khripta (Oekraïne), Serghei Tvetcov (Roemenië) en Carlos Alzate (Colombia).

Nederland had een offensieve koersstijl aangekondigd en maakte deze woorden vanaf ronde één waar. Jos van Emden zette zich zonder aarzelen op kop en reed een strak tempo om ook de aanvangsfase hard te maken. De acht koplopers kregen door zijn beulswerk nooit meer dan 4-5 minuten voorsprong. Na 150 kilometer zat de arbeid er op voor de WK-debutant. Inmiddels was de kopgroep uitgedund tot vijf man: thuisrijder King, Sergent, Dunne, Tvetcov en Alzate. Zij zouden niet lang meer standhouden, want op 95 kilometer van de finish werden zij bijgehaald door een omvangrijke groep.

De Nederlanders speelden hier andermaal een prominente rol in. Robert Gesink trok voor de tweede keer flink door in de heuvelzone en dat zorgde voor een breuk in het peloton. Gesink kon na Governor Street (290 meter à 6,9%) rekenen op de steun van Bauke Mollema en Lars Boom, waardoor de ploeg van bondscoach Johan Lammerts goed vertegenwoordigd was in de groep van dertig man. De Nederlanders en de Belgen (present met Philippe Gilbert, Jens Keukeleire en Sep Vanmarcke) wilden wel doorrijden, maar de Duitsers brachten alles weer samen.

Kanstantin Sivtsov (Wit-Rusland), Jarlinson Pantano (Colombia) en Guillaume Boivin (Canada) profiteerden daarop van een korte wapenstilstand in het peloton. Taylor Phinney (Verenigde Staten) maakte er een kwartet van, al haakte Pantano snel af. Het trio kreeg een marge van twee minuten cadeau. De Belgen halveerden op drie ronden van het einde de achterstand via versnellingen van zowel Sep Vanmarcke als Tiesj Benoot, met een nieuwe breuk als gevolg. Twintig coureurs maakten zich even los van het peloton, maar hun aanval was slechts van korte duur.

Gesink bleek onvermoeibaar en dichtte samen met de Tsjech Roman Kreuziger nog voor Libby Hill het gat op de drie vluchters. De Britten voerden het commando op de kasseienhelling om Ian Stannard te lanceren op 23rd Street. Stannard vormde met zijn demarrage een interessante groep, want zes grote namen volgden hem: titelverdediger Michal Kwiatkowski (Polen), Tom Boonen (België), Elia Viviani (Italië), Dani Moreno (Spanje), Andrey Amador (Costa Rica) en Bauke Mollema (Nederland). De oranje brigade bleef indruk maken als collectief.

Duitsland en Australië hadden de slag gemist, waardoor ze aan de bak moesten. Het verschil met het zevental werd daarom nooit groter dan een halve minuut. Op 17 kilometer van de meet is ook hun poging ten einde. Tom Dumoulin was de volgende landgenoot die in het offensief ging en begon als eerste aan de laatste omloop van 16,2 kilometer. De concurrentie zat snel op het wiel van onze schaduwkopman. Het duo Tyler Farrar (Verenigde Staten) en Kanstantin Sivtsov (Wit-Rusland) kreeg iets meer ruimte. Farrar en Sivtsov waren er desondanks voor Libby Hill (250 meter à 7,6%) al aan voor de moeite. Het circa 70 man tellende peloton denderde in sneltreinvaart naar de belangrijke helling, waar de Tsjech Zdenek Stybar zijn troeven op tafel gooide. John Degenkolb (Duitsland) gaf geen meter prijs. Greg Van Avermaet (België) moest op de top wel een inspanning leveren om alles samen te brengen.

Niki Tersptra zag in de uitloper de perfecte kans voor een slimme uitval, maar de Nederlandse kopman werd direct gecounterd door een alerte Degenkolb. Van Avermaet aarzelde niet toen hij als eerste aan de voet van 23rd Street arriveerde en gaf alles op de venijnige klim (100 meter à 11,0%). Peter Sagan kwam echter voorbij en de Slowaak pakte drie meter op de krakende Belg. Sagan profiteerde vervolgens van zijn uitmuntende daalcapaciteiten en liep verder uit. Van Avermaet zocht nog steun bij metgezel Edvald Boasson Hagen, maar de Noor mocht niet overnemen. Dat bleek het beslissende moment, want in de hellende slotkilometer geraakte niemand meer tot bij Sagan, de mooie en verdiende wereldkampioen. Michael Matthews (Australië) kwam drie seconden later over de streep, net voor Ramunas Navardauskas (Litouwen).

WK wielrennen 2015 – Uitslag wegrit elite mannen: