WK wielrennen 2015 – Uitslag wegrit beloften mannen WK wielrennen 2015 – Uitslag wegrit beloften mannen foto: Tim van Hengel

De Fransman Kevin Ledanois heeft de Noor Sven Erik Bystrøm opgevolgd als wereldkampioen bij de beloften. Ledanois plaatste de beslissende aanval op drie van het einde en wist de Italiaan Simone Consonni nipt achter zich te houden na de heuvelachtige slotfase. Anthony Turgis maakte het Franse feest in Richmond (Vst) nog groter door het duel om het brons in zijn voordeel te beslechten. Tim Kerkhof kwam na 162 kilometer als veertiende over de meet en was de beste landgenoot in de uitslag.

De Chileen José Luis Rodriguez werd een grote smaakmaker van dit wereldkampioenschap door meer dan acht ronden in het offensief te rijden. Rodriguez zat al in de eerste van tien omlopen mee in de vroege vlucht, waarna hij in het gezelschap van de Ier Eddie Dunbar op avontuur ging. De Italiaan Davide Martinelli maakte samen met Kazach Zemlyakov al snel daarop succesvol de oversteek en na 100 kilometer koers voegde Maximilian Schachmann, tweede op het WK tijdrijden, zich bij het kwartet.

Dunbar moest er met nog drie ronden te gaan als eerste af en op 36 kilometer van de finish verdween ook de sterke Davide Martinelli uit de kopgroep. Martinelli demarreerde op de kasseienhelling Libby Hill (250 meter à 7,6%), maar schakel- en kettingproblemen zetten een streep door zijn aanval. Rodriguez, Schachmann en Zemlyakov bleven nog even uit de greep van het jagende peloton. Zij werden op de voorlaatste passage van Libby Hill werden echter ook ingerekend.

De Deense titelkandidaat Søren Kragh Andersen, tweevoudig ritwinnaar in de Tour de l’Avenir, legde zijn kaarten op tafel na de samenstelling en had een marge van 15 seconden bij het horen van de bel. De concurrentie gaf Søren Kragh Andersen geen ruimte en zo was alles op 13,5 kilometer van de finish weer bijeen. Het peloton ging in volle vaart naar de zone van de waarheid, waar de herstelde Martinelli weer van zich deed spreken.

Martinelli begon namelijk met een lichte voorsprong aan Libby Hill. Nathan Van Hooydonck probeerde namens België het gat te dichten, maar gleed onderuit op de natgeregende klinkers. Het Franse koppel Kevin Ledanois/Anthony Turgis kon de onfortuinlijke valpartij ontwijken en kwamen op de top tot bij Martinelli. Ledanois sloeg vervolgens op slimme wijze een gat door te versnellen op de uitloper van Libby Hill. Niemand kon de Fransman in de restende kilometers meer afhouden van de regenboogtrui. De Italiaan Simone Consonni kwam met een ultieme krachtsinspanning echter nog akelig dicht in de buurt van de leeggereden wereldkampioen. Anthony Turgis maakte op twee seconden achterstand het podium compleet.

WK wielrennen 2015 – Uitslag wegrit beloften mannen: