Tom Dumoulin heeft zondag op indrukwekkende wijze de Vuelta a España naar zijn hand gezet. De Nederlander van Giant-Alpecin won de negende etappe en heroverde bovendien de rode leiderstrui. Chris Froome kwam als tweede over de finish, Joaquim Rodriguez eindigde als derde op de Cumbre del Sol. Voor het eerst sinds 1997 pakken twee verschillende Nederlanders een ritzege in de Ronde van Spanje.

De Nederlander, die ook in Vejer de la Frontera al een keer lijstaanvoerder was in de Vuelta a España, is terug aan de top dankzij drie verbazingwekkende aanvallen op de slotklim. Hij loste een groot deel van de favorieten, inclusief rodetruidrager Esteban Chaves, die bijna een minuut verloot in de finale. ,,Ik voelde me erg goed tijdens de koers’’, zei Dumoulin na de negende etappe. ,,Hoewel ik gisteren geen beste dag had, verwachtte ik dit niet echt. Ik heb nooit voor mogelijk gehouden dat ik zo’n etappe zou kunnen winnen, maar ik ben in de vorm van m’n leven.”

Dumoulin kreeg na afloop lovende woorden van zijn naaste concurrenten. ,,Dumoulin liet een ongelooflijke vorm zien tijdens de etappe”, nam Chris Froome zijn petje af voor de Nederlander. ,,Hij is een jonge renner met een veelbelovende toekomst voor zich.” Ook Joaquim Rodriguez moest zijn meerdere erkennen in de renner van Giant-Alpecin. ,,Ik was echt verrast door Chris Froome en de manier waarop hij reed, terwijl hij eerder wat minder sterk was. Maar boven alles heeft vooral Tom Dumoulin indruk op me gemaakt: hij reed echt heel erg indrukwekkend”, aldus de Spanjaard van Katusha.

Vuelta a España 2015 – Uitslag etappe 9: