Bert-Jan Lindeman (Team LottoNL-Jumbo) heeft voor een grandioze sensatie gezorgd door de zevende etappe in de 70e Ronde van Spanje op zijn erelijst te zetten. De 26-jarige Drent maakte voor de derde keer in deze Vuelta deel uit van de vroege vlucht en zag zijn aanvalsdrang ditmaal verrassend bekroond worden met een ritzege in de eerste serieuze bergrit. Lindeman, van nature zeker geen pure klimmer, bleef op karakter in het wiel van zijn overgebleven medevluchters Ilia Koshevoy (Lampre-Merida) en Jérôme Cousin (Team Europcar), om het duo vervolgens met veel overtuiging te verslaan tijdens de laatste meters van de Alto de Capileira, een col van de eerste categorie.

Lindeman ging met Ilia Koshevoy (Lampre-Merida), Jérôme Cousin (Team Europcar), Amets Txurruka (Caja Rural) en Carlos Quintero (Team Colombia) op pad en het vijftal kreeg 13 minuten voorsprong van het peloton. Maar aan de voet van de 18 kilometer lange slotklim naar finishplaats La Alpujarra was daar nog enkel de helft van over, dus de avonturiers waren allesbehalve zegezeker. De grote favorieten en hun teams schroeven het tempo echter niet extreem op, waardoor de kansen snel toenamen voor de mannen vooraan.

De koplopers begonnen er zo ook steeds meer in te geloven en dat zorgde voor een hele reeks aan aanvallen. Lindeman reageerde kalm op de diverse uitvallen van de onbekende Wit-Rus Koshevoy alsmede de Fransman Cousin, die in de laatste kilometer echter om onduidelijke redenen letterlijk wegviel. Onze landgenoot trok samen met Koshevoy naar de meet om hem vervolgens met zeer veel macht rechtstreeks uit het wiel te rijden en zo de mooiste overwinning uit zijn loopbaan te boeken. Lindeman, die vorig jaar nog een stap terugzette bij het continentale Rabobank Development Team, is de eerste Nederlandse ritwinnaar sinds 2013, toen Bauke Mollema de sterkste was in de zeventiende etappe.

Fabio Aru (Astana) was de enige topper die nog ten aanval ging op de Alto de Capileira, maar de Italiaan kwam niet verder dan een derde plek. Johan Esteban Chaves (Orica-GreenEdge) behield zijn leiderstrui door in de groep der favorieten te eindigen en de Colombiaan wordt in het algemeen klassement ook na vandaag nog op de voet gevolgd door onze landgenoot Tom Dumoulin, die in hetzelfde fraaie gezelschap over de finish kwam.

Vuelta a España 2015 – Uitslag etappe 7: