Vuelta a España: de truien

AchtergrondenVuelta a España Laatst bijgewerkt 14 augustus 2018 22:00 Redactie

Vuelta a España: de truien Vuelta a España: de truien

De komende weken staan in het teken van de Vuelta. Volgens velen de minste van De Grote Drie, maar zeker niet oninteressant. Terwijl de algemene herinneringen aan de Vuelta niet bepaald uitnodigend zijn om er eens goed voor te gaan zitten:

  • De brede asfaltwegen zijn minder spectaculair dan de gravelpaden in de Giro.
  • Over de dorre vlaktes als achtergrond, met hier en daar een olijfgaard, valt minder te vertellen dan over de kastelen – uit het kastelenboek van Herbert Dijkstra – tijdens de Tour.
  • De hitte, daar hebben de renners onderhand wel genoeg van.
  • Trotse dorpelingen lopen geen rondjes in een weiland voor het helikoptershot; in Spanje doen ze een dutje. De mensenmassa langs de kant is hierdoor nauwelijks een massa te noemen.

De Vuelta is met 77 edities met afstand de jongste van de die grote rondes en qua prestige deed ze ook lange tijd onder voor de Giro en de Tour. Sinds de Vuelta aan het einde van de zomer wordt verreden, is dit veranderd. Ook werden er spectaculaire etappes uitgetekend, met monsterlijke beklimmingen zoals de Cueña les Cabres en edities met wel negen aankomsten bergop. Een overwinning in de Vuelta is tegenwoordig net zo belangrijk als een een overwinning in de Giro. Een overwinning in de Tour blijft voorlopig nog wel buitencategorie. Maar niet als het aan Oleg Tinkov ligt. De flamboyante Russische miljardair bood al eens een miljoen euro als Froome, Contador, Quintana en Nibali alle drie de grote ronden in één jaar zouden rijden,om zo een interessantere strijd te krijgen die het hele seizoen doorgaat. Dat is (nog) niet gebeurd en we zijn inmiddels een aantal jaren verder. Froome blijkt ondertussen niet onaantastbaar, Contador is gestopt, Quintana lijkt al passé en Nibali wordt er niet jonger op. Niettemin is het deelnemersveld qua klassementsrenners al jaren erg sterk bezet. Voldoende reden voor een korte vooruitblik dus. Hoe zit het bijvoorbeeld met de klassementen en bijbehorende truien?

Rood

Waar andere jaren vooral renners meedoen omdat ze een mislukte Tour achter de rug hebben, zich in vorm rijden voor het WK dat nadert, of Spaanstalig zijn, lijkt het sinds een aantal jaar weer spannender dan ooit te worden in de strijd om het rood. Rood ja. Vroeger was de leiderstrui afhankelijk van de sponsor geel, wit, oranje, weer geel en zelfs goud (1999-2009). De gouden trui leek te veel op de gele trui uit de Tour en moest in 2010 plaatsmaken voor een rode. Deze refereert aan alle Spaanse successen behaald in de sport, door Spanjaarden behaald in het rode landentricot. Nu dus rood, onthouden!

Groen

De beste sprinter wordt gehuldigd in het groen. Ook deze leiderstrui bevond zich lange tijd in een identiteitscrisis waarbij de sponsor de kleur bepaalde. Er was een blauwe, een groene, een rood-witte en zelfs een bolletjestrui die we vooral associëren met bergen, maar het hoogtepunt was toch wel de visjes trui. Van een afstand kon je er ook een bananentrui in zien als je niet zou weten dat de Spaanse visindustrie de sponsor van dit klassement was. Sinds 2009 is de puntentrui ‘gewoon’ weer groen, net zoals in de Tour. Dankzij de puntentelling (iedere aankomst evenveel punten) blijft het een opmerkelijk nevenklassement, met meer klimmers als winnaar dan sprinters, terwijl er voor de klimmers weer een andere trui is. In 2012 won John Degenkolb als sprinter vijf etappes, echter het waren de ronderenners Alejandro Valverde, Joaquim Rodriguez, en Alberto Contador die na drie weken op plek één, twee en drie van het puntenklassement stonden. Bauke Mollema won de groene trui in 2011 dankzij 13 top-15 noteringen, zowel in de bergen als op het vlakke behaald. In 2017 was Froome de beste ‘sprinter’.

Gerelateerde afbeelding

Bolletjes

De leider in het bergklassement krijgt de bolletjestrui, ook net zoals in de Tour. Deze trui is er al sinds de eerste Ronde van Spanje van start ging in 1935, maar is er in de huidige kleurstelling minder lang. Na een aantal kleurwijzigingen (het was rood, oranje en groen geweest) is het sinds 2010 wit een bolletjestrui. Lekker vertrouwd. Maar dan wel wit met blauwe bollen. Je ziet overigens meer klimmers hoog in de stand om de groene trui, dan om de bolletjestrui. De bergtrui is dan ook vooral voor de avonturiers die onderweg de punten verzamelen. De punten op de streep zijn vaak niet voldoende voor de klassementsmannen om hoog in het bergklassement te scoren.

Wit

Dan is er nog de witte trui, ook hier kunnen we zeggen: net als in de Tour. Maar, de Vuelta kent geen jongerenklassement! In de Vuelta draagt de leider van het combinatieklassement de witte trui. Het is de minst spannende van alle klassementen en kan eigenlijk niet eens een troostprijs genoemd worden omdat deze trui niet vaak door de rechtmatige eigenaar wordt gedragen. Het is namelijk een optelsom van de positie in het algemeen-, punten- en bergklassement. De Vuelta heeft veel aankomsten bergop en kent zoals eerder gezegd een rare puntentelling als het gaat om de te winnen punten op de streep. De leider in het algemeen klassement staat automatisch hoog in het puntenklassement en neemt daarmee al een voorschot op de witte trui.

 

Speel mee met het
Cycling Story Koersspel

 

Bestel hier