Pieter Weening maakt komende winter de overstap van Orica-GreenEdge naar Team Roompot Oranje Peloton. De Nederlander verkiest een avontuur in eigen land boven contractverlenging bij zijn Australische werkgever, waarvoor hij vier seizoenen heeft gereden. Weening is de eerste versterking voor 2016 bij de Nederlandse Pro Continentale ploeg en tekent voor één jaar.

De 34-jarige Weening is bezig aan zijn dertiende seizoen als profrenner. Sinds 2012 stond hij onder contract bij Orica-GreenEdge, daarvoor reed hij acht jaar voor Rabobank. ,,Ik had kunnen bijtekenen in Australië, waar ik vier prima jaren heb gehad”, reageert Weening. ,,Maar ik wil graag terugkeren in eigen land. Het verhaal van Roompot Oranje Peloton spreekt mij erg aan en het lijkt mij gaaf om vanaf januari deel uit te maken van een groep ‘jonge honden’.”

Touretappe
Op het palmares van Weening prijken niet de minste overwinningen. Zo won de Friese renner een Touretappe in 2005, het eindklassement van de Ronde van Polen, de Ronde van Toscane en twee ritten in de Giro d’Italia. Tevens is hij nog altijd de laatste Nederlander die tijdens de Giro de roze trui droeg.