Thibaut Pinot (FDJ.fr) is de glorieuze winnaar geworden van de twintigste etappe naar de iconische Alpe d’Huez. De Franse wielerheld nam op 6 kilometer van de aankomst de leiding over van zijn ploegmaat Alexandre Geniez en reed tussen een uitzinnige zee van mensen naar de zege. Na 110,5 kilometer had Pinot een voorsprong van 18 tellen op de Colombiaan Nairo Quintana (Team Movistar), die een ultieme poging ondernam om zijn achterstand van 2’38” goed te maken op Chris Froome (Team Sky). De imponerende Quintana bracht Froome aan het wankelen, maar de Brit beperkte de schade (+1’28”) en wordt zo met 99,9 procent zekerheid de eindwinnaar van de 102e Tour de France.

Quintana opende de debatten al de lange Col de la Croix de Fer (29 km à 5,2%) en liet daarmee blijken dat hij vandaag alles of niets ging spelen. Hoewel hij tijdens zijn eerste aanval gesteund werd door zijn Movistar-adjudant Alejandro Valverde, wist Froome een gat van tweehonderd meter toch weer te dichten. De eerste serieuze was daarmee afgeslagen en in het tussenstuk ontstond er dan ook een tijdelijk status quo. Een groep met Thibaut Pinot en Ryder Hesjedal profiteerde daarvan en ging in de vallei op jacht naar de eenzame vluchter Geniez.

Geniez had een marge van twee minuten aan de voet van Alpe d’Huez en door zijn sterke klimcapaciteiten duurde het nog 7 kilometer voordat zijn kopman Pinot en Hesjedal (Team Cannondale-Garmin) hem in het vizier kregen. Pinot schudde de knokkende Hesjedal van zich af, kwam tot bij Geniez en reed vervolgens solo naar een onvergetelijke overwinning.

Daarachter had Team Movistar uiteraard niks meer te verliezen en dus werd Valverde net als op de Croix de Fer als springplank vooruitgeschoven. Quintana waagde twee keer de sprong, maar even zo vaak werd de pocketklimmer teruggefloten door de ijzersterke Wout Poels. De Nederlandse meesterknecht van Chris Froome moest bij de derde aanval van Quintana wel een gat laten vallen, omdat het tempo simpelweg te hoog lag voor Froome.

Quintana geraakte tot bij Valverde en de tandem van Team Movistar pakte gestaag een halve minuut, maar dankzij het onverzettelijke werk van Poels werd de marge beperkt. Quintana reed op vijf kilometer weg van Valverde en vergrootte toen wel snel de voorsprong tot boven de minuut. Froome had het zwaar, maar mede dankzij de steun van laatste helper Richie Porte kwam zijn tweede Tourzege niet in gevaar en wint hij La Grande Boucle met een verschil van 1’12” ten opzichte van de dappere strijder Quintana. Alejandro Valverde werd vierde in de daguitslag en maakt het podium in Parijs compleet.

Wout Poels kwam als negende en eerste landgenoot over de finishlijn op ‘De Nederlandse berg’, waarna het wachten was op de binnenkomst van klassementsmannen Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) en Bauke Mollema (Trek Factory Racing). Het duo kwam samen binnen op 3’30” en zij verzekerden zich daarmee van twee prachtige ereplaatsen. Gesink verdedigde zijn zesde plaats met succes, terwijl Mollema ten koste van de Zwitser Mathias Frank (IAM Cycling) nog opschoof naar de zevende plek in de rangschikking.

Morgen wordt de 102e Ronde van Frankrijk afgesloten met een rit van Sèvres naar hoofdstad Parijs (109,5 km).

Tour de France 2015 – Uitslag etappe 20: