De Italiaan Vincenzo Nibali (Astana) heeft zijn Tour wat glans gegeven door de loodzware Alpenrit naar La Toussuire te winnen. De Tourwinnaar van 2014 ontdeed zich aan de voet van de slotklim van zijn Franse metgezel Pierre Rolland (Team Europcar) en een marge van twee minuten bleek genoeg om een ontketende Nairo Quintana (Team Movistar) achter zich te houden. De Colombiaanse pocketklimmer reed in de slotfase al dansend weg de Chris Froome en pakte een halve minuut terug op de Brit, die derde werd in de daguitslag. Nibali steeg dankzij zijn zege en passant van plaats 7 naar 4 in het klassement en heeft morgen zelfs het podium in zicht op l’Alpe d’Huez.

Er zou gegarandeerd spektakel komen tussen de grote tenoren in deze korte rit over 138 kilometer en vanaf kilometer 0 boden de belangrijkste namen vuurwerk. Na het startsein doemde bij kilometer vijf gelijk de Col du Chaussy (1e cat.) op en de totale 15,4 kilometer regende het demarrages. Met name onze landgenoot Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) en bergkoning Joaquim Rodriguez (Katusha) waren zeer bedrijvig. Toppers als Alberto Contador (Team Tinkoff-Saxo), Robert Gesink (LottoNL-Jumbo), Vincenzo Nibali (Astana) en Alejandro Valverde (Team Movistar) droegen extra bij aan het spektakel met verrassende aanvallen. Team Sky kreeg het zwaar te verduren, want Froome had op de top enkel nog de steun van een ijzersterke Wout Poels. Geraint Thomas keerde nog wel terug in de afdaling, maar had een onwijs slechte dag en verloor liefst 22 minuten. Thomas, de grootste revelatie tot nu toe, duikelde zo van plaats 4 naar 15 in het algemeen klassement.

Na de helse openingsfase kreeg een grote groep de ruimte in het dal, waarna de rust weer terug kon keren in het peloton. Pierre Rolland, Steven Kruijswijk en Joaquim Rodriguez waren onder andere weer van de partij. Rolland was vooraan overduidelijk de sterkste en de Fransman aarzelde dan ook niet om iedereen gelijk achter te laten op de Col de la Croix de Fer (22,4 kilometer à 6,9%). Op twee minuten achterstand besloot Nibali in de achtervolging te gaan, direct nadat Chris Froome te kampen kreeg met een versnellingsprobleem en kort zijn voet aan de grond moest zetten. Hoewel Froome zich snel herstelde van het technische malheur, had Nibali zich al twintig seconden af te scheiden van de concurrentie.

De Italiaan halveerde de achterstand ten opzichte van Rolland en op de kort daaropvolgende klim, de Col du Mollard (2e cat.), was de aansluiting een feit. Rolland had inmiddels 40 kilometer alleen op kop gereden en hij moest deze inspanning dan ook bekopen op La Toussuire (1e cat). Nibali gooide zijn medevluchter makkelijk overboord en zo ging hij in zijn eentje op zoek naar ritsucces. Nibali pakte een geruststellende marge van 2’20” en de beklimming La Toussuire leek daarna uit te draaien op een anticlimax, vooral omdat het Movistar-duo Nairo Quintana en Alejandro Valverde geen initiatief namen. Quintana won uiteindelijk nog wel een halve minuut terug op een kwetsbare Froome dankzij een imponerende versnelling in de minder steile slotkilometers, maar er had vandaag zeker meer ingezeten.

Quintana bleek te lang te hebben gewacht, want ook de ritoverwinning bleef buiten zijn bereik. Titelverdediger Nibali haalde zijn gram en door de geboekte tijdwinst heeft hij plots weer de podiumplaats van Valverde in het vizier. Chris Froome verdedigt morgen een flinke marge van 2’28” op Quintana, maar op de mythische Alpe d’Huez kan er op diverse fronten nog veel gebeuren. Zo vechten de Nederlandse troeven Robert Gesink (8e vandaag) en Bauke Mollema (7e) nog voor een topklassering, want zij hielden knap stand en staan nu respectievelijk op de plaats zes en acht in de rangschikking. Kunnen zij nog opschuiven of maken zij zich onsterfelijk door te zegevieren op ‘De Nederlandse Berg’?

Tour de France 2015 – Uitslag etappe 19: