Feest voor de Fransen in de achttiende etappe van hun Tour de France! Het was tot op heden een tegenvallende Tour, maar in navolging van ploeggenoot Alexis Vuillermoz heeft Romain Bardet (AG2R-La Mondiale) het thuisland toch een tweede triomf bezorgd. Pierre Rolland (Team Europcar) maakte het succes groter door op een halve minuut als tweede over de meet te komen in Saint-Jean-de-Maurienne. De Colombiaan Winner Anacona (Team Movistar) maakte het podium van de dag compleet.

Bardet zat met 28 collega’s (o.a. Jakob Fuglsang, Joaquim Rodriguez en onze landgenoot Stef Clement) in de vlucht van de dag en was na 186,5 kilometer uiteindelijk de sterkste van het gezelschap. De kopgroep spatte uiteen op de zware Col du Glandon (21,7 km à 5,1%), waarna Bardet samen met Anacona de top bereikte. De Fransman bleek een betere daler dan de Colombiaan, want Bardet gooide zijn metgezel snel overboord in de afdaling. Hij behield vervolgens een sterke tred in de resterende 34 kilometer en zodoende kregen de achtervolgers het gat van 45 tellen niet meer gedicht op de Lacets de Montvernier (2e cat.), een klim van slechts drie kilometer met liefst 18 haarspeldbochten. Pierre Rolland waagde nog een alles-of-niets-poging in de afdaling van de bijzondere col, maar de vogel was al gevlogen.

Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) kende een goede dag en kwam in de groep der favorieten als elfde over de meet. De beste Nederlander in het algemeen klassement reed op de Glandon zelfs even weg met Warren Barguil (Team Giant-Alpecin), Mathias Frank (IAM Cycling) en Alberto Contador (Team Tinkoff-Saxo). Het kwartet had op een gegeven moment een minuut te pakken op de groep Froome, maar de leider en de overige klassementsmannen wisten echter tamelijk rap weer terug te keren. Op de slotklim hielden de grote kanonnen elkaar vervolgens in evenwicht, al had leider Froome (Team Sky) het lastig in de laatste kilometer.

Bardet boekte drie minuten tijdwinst op de grote namen en de Fransman sloop zo de top-10 binnen ten koste van landgenoot Barguil. De overige plaatsen in de top-10 bleven ongewijzigd, al verloor Bauke Mollema (Trek Factory Racing) andermaal tijd op de concurrentie.

Tour de France 2015 – Uitslag etappe 18: