Live@Tour de France: rustdag Gap Live@Tour de France: rustdag Gap

Live@Tour de France: rustdag Gap

Tour de France Laatst bijgewerkt 27 juli 2015 15:20 Tim van Hengel

De renners Tour de France mochten vandaag genieten van hun tweede, welverdiende, rustdag. Dat betekende dat het ook voor Cycling Story’s Tim van Hengel een ontspannen dagje was. Hij volgt vanuit Frankrijk de Tour op de voet met tourdefrancereis.nl. Vanavond deel twee in zijn serie reisverhalen.

Na een loodzware eerste Tourdag kwam de rustdag als geroepen. Nagenoeg iedereen was nog brak van de reis, kleurde na dag één op de Col de Manse door de zon al zo rood als een kreeft en zag nog groen en geel door alle kronkelweggetjes in de omgeving van Gap. Gap is wat dat betreft als met een gevulde maag plaatsnemen in de Baron 1898, de onlangs geopende attractie in pretpark De Efteling: je denkt van tevoren dat het wel meevalt, maar je komt kotsmisselijk op de plaats van bestemming uit.

Gelukkig was ook de rustdag in Gap en mochten we vanuit Grenoble ‘De Geplaveide Wegen’ nogmaals betreden. Toen we aangekomen waren in de Alpenplaats en de eerste misselijkheid weer enigszins gezakt was, trokken we erop uit. Het eerste hotel dat we tegenkwamen, was het onderkomen waar Trek Factory Racing van Bauke Mollema zijn intrek had genomen. Behalve ex-renner Jens Voigt op de hometrainer en een mecanicien die het stuurlint van één van de vuurrode Trek-fietsen aan het vervangen was, was er weinig bijzonders te zien.

Een stukje verder stonden de bussen van Lampre-Merida en Etixx-Quick Step gebroederlijk naast elkaar, maar wederom geen renner te bekennen. De enige renners die we tot dan toe tegengekomen waren, waren enkele ploeggenoten van Alberto Contador en Peter Sagan. In een rap tempo snelde het vijftal een kruispunt over: ze gingen helaas nèt te snel om de gele brigade op de foto te kunnen zetten. Onze volgende bestemming werd het hotel van Lotto-Jumbo – en daar moesten en zouden we prijs schieten.

Toen we aankwamen bij het pand, waren enkele mecaniciens de fietsen aan het prepareren van onder andere Wilco Kelderman. Behendig werd het cranksetje met een hamer uit het frame getikt en bijgeschaafd, zodat de Nederlandse renner probleemloos zijn weg door Frankrijk kan vervolgen. Rond half drie begon het persmoment van de ploeg. Eén voor één mochten de renners van Lotto-Jumbo plaatsnemen bijvoorbeeld op de stoel van Tour du Jour van RTL7, voor de microfoon van Radio 1 en in de kring met afgevaardigden van de geschreven media.

Kelderman en co zijn de kwaadsten niet en namen de tijd om met een vader en zoon op de foto te gaan of fans van een handtekening te voorzien. Ongeveer anderhalf uur later was het persmoment weer voorbij, gingen de renners naar de massagetafel en wij terug naar de bus van tourdefrancereis.nl. ’s Avonds vloeide het bier rijkelijk in Grenoble en bleef het nog lang onrustig in de omgeving van het hotel…