Heb ik een definitie- of interpretatieprobleem? Ik kom er niet uit… Het probleem – van wereldniveau, het mag gezegd – stelt zich als volgt. Om de superieuren uit het peloton te selecteren maakt de Tour gebruik van 4 klassementen, kort gezegd: geel, groen, wit en bollen. Sinds de dieren nog spraken weet ook iedere wielerliefhebber waarvoor die kleuren staan. Behalve ik.

Geel en wit zijn twee tijdsklassementen, waar de definitie regeert en geen ruimte laat voor interpretatie. Geel is voor de beste tout court. Hij die de 3500 km tussen Utrecht en Parijs het snelst kon overbruggen. Wit is op gelijkaardige wijze voor de jongere die het best bevriend was met de chronometer. Het kan niet duidelijker zijn. Time is money, time makes money… So far, so clear…

De bollen en groen zijn twee puntenklassementen, respectievelijk voor de beste klimmer en de beste …. Euh… Ik weet het niet eigenlijk. De beste sprinter? Waarom draagt Greipel die trui dan niet, met drie ritoverwinningen en talrijke tussensprints op zijn naam? De beste allrounder dan? Waarom staat Zabel dan als recordhouder op de tabellen? En hoe zijn in godsnaam Petacchi en Cavendish dan ooit aan die groene trui geraakt? Die mannen zie/zag ik ‘allround’ feitelijk nergens, behalve wanneer het stof van de meet opdwarrelde. De meest regelmatige dan? Waar staat dan Greg Van Avermaet in dat klassement, mister Regelmaet himself?

‘Verdient Sagan die groene trui, want Greipel is toch de snelste in dit peloton?’, wordt wel eens gevraagd… Ik weet het niet… Sagan verdient in ieder geval al een ritzege of drie en tonnen respect voor zijn branie en klasse. Maar om te weten of hij die trui verdient moet men mij eerst duidelijk maken waarvoor die trui staat. Als groen de rapste benen van de bende moet belonen – zoals algemeen en gemakkelijkheidshalve door wielerliefhebbers wordt aangenomen – wat liggen die tussensprints in de bergen daar dan te doen? Wachten tot er een Merckxiaans type voorbij komt dat alle klassementen binnenrijft? Die mannen worden al decennialang niet meer gemaakt, meneer… En als dat wel zo was, dan waren ze al lang aan de schandpaal genageld of met urine overgoten.

Als het dan toch niet Greipel zal zijn die groen wint, mogen we met Sagan toch nog een beetje blij zijn. Hij sprint tenminste… De bollentrui werd ooit uitgereikt aan Voeckler, Charteau en zelfs zeven maal aan Virenque. Waren dat berggeiten? Om hun gemekker misschien, niet om hun klimtalent…