Wuytspraken

Wielercolumns 18 juli 2015 11:17 Redactie

Geen Grexit, maar wel ‘Greg did it’ dezer dagen. Het collectieve delirium volgde, toen Greg Van Avermaet gisteren als eerste de meet overschreed na een prangende sprint met die andere Poulidor, Peter Sagan. Heel België – en bij uitbreiding de hele wielerwereld – werd warm vervuld door een zalig gevoel van rechtvaardigheid. De erelijst van Greg is veel te kort, de ereplaatsenlijst daarentegen veel te lang.

De beleving voor en op het scherm was intens. De commentaar van Michel Wuyts daarbij is goddelijk. Stuwend, pompend, stijgende verbazing, van climax tot zenit: ‘Van Avermaet gaat de etappe winnen, Van Avermaet gaat de etappe winnen… allez … allez …nog effe, nog effe, nog effe… pompen, pompen, pompen, niet verzuipen, … goed tegen het koordje, Sagan achter zich houden … effe nog, effe nog, effe nog, effe nog, effe nog… En hij wint! Van Avermaet wint de etappe in Rodez’. Van een kinderlijke schoonheid, zoals de overwinning van Greg zelf.

Het is onvergetelijk wanneer de journalist plots supporter wordt, die zonder schroom of schaamte een ongecontroleerde woordenbrij in de huiskamer stort. De stijgende verbazing die zich meester maakt van de geest en het woord. En dat mag. Toen Jan Bakelants in Ajaccio won, 50 ritten geleden (!) in een even nijpende fase van enkele meters, klonk het net zo: ‘Ik hoop dat hij standhoudt… Ik denk niet dat hij gaat stilvallen… Jantje, het is voor jou jongen… Volhouden, gas geven, niet omkijken… Ze komen eraan Jan, ze komen eraan Jan… Vasthouden jongen, vasthouden jongen… Jaaaaa! Hij pakt ‘m.’ Als supporters enkele jaren later nog altijd kippenvel krijgen van dat moment, van die lawine aan emoties en woorden en die overwinning opnieuw beleven, dan heb je als commentator goed werk geleverd. ‘Tommeke, Tommeke, Tommeke, wat doe je nu… Tom Boonen op 1, Tom Boonen op 1… Tom Boonen is wereldkampioen!!’. Legendarisch, de spanning van toen meteen terug op het netvlies en in de aderen.

Als een vader die zijn eigen zoon naar de overwinning blaast, zo rolt zijn beleving van het scherm. Typische Wuytspraken… ‘Volhouden Michel, vasthouden jongen…’