In de twaalfde etappe van de Tour de France was er wederom dagsucces voor Joaquim Rodriguez (Katusha). Nadat de Spanjaard de etappe naar de Muur van Huy al had gewonnen, was hij donderdag wederom de beste in de rit naar Plateau de Beille. Jakob Fuglsang (Astana) en Romain Bardet (AG2R La Mondiale) legden beslag op de overige ereplekken, terwijl de groep met daarin geletruidrager Chris Froome (Team Sky) 6’46” later over de streep kwam. Ondanks een paar speldenprikken van de concurrentie, hield Froome de koers onder controle en laat met de leiderstrui om de schouders de Pyreneeënetappes achter zich.

177 renners gingen in Lannemezan van start voor de twaalfde etappe van de Tour de France. Lotto-Soudal reed in de beginfase van de koers een strak tempo, zodat André Greipel de belangrijke tussensprint kon winnen. De Duitser werd op zijn verjaardag echter niet getrakteerd op de groene trui, want door de derde plaats van Peter Sagan blijft het kleinood om de schouders hangen van de Slowaak. Kort na de tussensprint ontstond er een omvangrijke kopgroep van 22 renners met daarbij onder anderen Lieuwe Westra, Jakob Fuglsang (Astana), wereldkampioen Michal Kwiatkowski (Etixx-Quick Step), Romain Bardet (AG2R La Mondiale), Joaquim Rodriguez (Katusha) en Sep Vanmarcke (Lotto-Jumbo)

Commando
In het peloton had Team Sky intussen het commando overgenomen. Op 76 kilometer van de finish reden Kwiatkowski, Vanmarcke en Georg Preidler (Giant-Alpecin) weg uit de kopgroep na de afdaling van de Col de la Core. Preidler moest zijn twee metgezellen door knieproblemen laten gaan, terwijl achter hen een achtervolgende groep was ontstaan met Bardet, Rodriguez, Fuglsang, Romain Sicard (Europcar), Gorka Izagirre (Movistar) en Louis Meintjes (MTN-Qhubeka). Het peloton begon aan de beklimming van de Port de Lers met een achterstand van 12’30”: de winnaar moest dus vooraan gezocht worden.

Tussen de Port de Lers en Plateau de Beille kreeg het peloton te maken met noodweer, maar desondanks trapten Kwiatkowski en Vanmarcke stevig door. Het duo begon met een voorsprong van 1’50” aan de slotklim. Op 13,5 kilometer voor de aankomst ging Kwiatkowski solo verder. In de laatste 7,5 kilometer werd de Pool echter bijgehaald en voorbijgereden door Rodriguez. Tegelijkertijd probeerden Alberto Contador (Tinkoff-Saxo), Vincenzo Nibali (Astana), Alejandro Valverde en Nairo Quintana (Movistar) weg te rijden van de groep met daarin de gele trui. Froome versnelde zelf in de laatste 4,5 kilometer, maar aan het op de eindstreep waren de verschillen minimaal tussen de ‘Grote Vijf’. Ondanks een moedige achtervolging lukte het Fuglsnag en Bardet niet om Rodriguez bij te halen, die voor het eerst een echte bergrit won in de Tour de France.

Tour de France 2015 – Uitslag etappe 12: