Alexis Vuillermoz heeft Frankrijk vandaag op de top van de Muur van Bretagne de eerste Franse ritzege bezorgd in de Tour de France 2015. De renner van AG2R La Mondiale reageerde in de achtste etappe over 181,5 kilometer op een demarrage van Chris Froome in de laatste 800 meter en verraste Dan Martin die zijn tegenaanval te laat inzette. Froome behield de leiding in het algemeen klassement en start morgen in de ploegentijdrit naar Plumelec in de gele trui.

Met 185 renners ging het peloton in Rennes van start voor de achtste etappe van de Tour de France. Eén man ging niet meer van start: Luca Paolini had positief getest op cocaïne en werd door zijn ploeg Katusha uit de koers gezet. Bretagne-Séché wilde op zijn thuisgrond maar wat graag aanvallen en vloog er vanaf het startsein meteen in. Het duurde echter negen kilometer voordat de ontsnapping van de dag samengesteld werd. Vier man kozen het ruime sop: Bartosz Huzarski (Bora-Argon 18), Sylvain Chavanel (IAM Cycling), Romain Sicard (Europcar) en Pierre-Luc Périchon (Bretagne-Séché). Het kwartet bouwde een maximale voorsprong op van 3’55”. Onder impuls van Lotto-Soudal hield het peloton de voorsprong van de vluchters onder controle.

Na de tussensprint na 108,5 kilometer besloot een groep van 17 renners gas te geven, waaronder Lars Boom (Astana), Peter Sagan (Tinkoff-Saxo), Andre Greipel (Lotto-Soudal), John Degenkolb, Roy Curvers en Koen de Kort (Giant-Alpecin), Mark Cavendish (Etixx-Quick Step) en Bryan Coquard (Europcar). In de laatste 69 kilometer pakte deze groep de vier leiders. De sprinters hielden vervolgens de benen stil en dat was het sein voor Lars Bak (Lotto-Soudal), Michal Golas (Etixx-Quick Step) en wederom Huzarski om er vandoor te gaan. Ze werden fanatiek aangemoedigd door het publiek dat langs de kant van de weg zwaaide met Bretonse vlaggen.

Huzarski, Bak en Golas. © ASO/B.Bade.

Huzarski, Bak en Golas. © ASO/B.Bade.

Cannondale-Garmin was erg actief in de achtervolging op de drie koplopers. Eerst werd Huzarski ingerekend en niet veel later waren Bak en Golas aan de beurt. Alexis Vuillermoz (AG2R La Mondiale) stak zijn neus aan het venster onder de boog voor de laatste kilometer, maar het was Chris Froome die versnelde nadat Vincenzo Nibali in de problemen was gekomen. De Brit rook bloed en nam het peloton op sleeptouw. De gedrongen Franse klimmer Vuillermoz beantwoordde het hoge tempo van Froome met een snedige demarrage en reed solo weg. Dan Martin (Cannondale-Garmin) probeerde het gat nog te dichten, maar was te laat.

Tour de France 2015 – Uitslag etappe 8: